UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джо Байден прокоментував вступ Швеції до НАТО

"Путін не зміг послабити Європу та розділити Альянс".

Президент США Джо Байден відреагував на офіційний вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу. Він привітав країну, а також заявив, що Владімір Путін не зможе послабити Європу. Про це повідомляє Укрінформ.

"Коли Путін розпочав жорстоку й агресивну війну проти народу України, він думав, що зможе послабити Європу та розділити НАТО", – зазначив Байден.

Американський лідер додав, що натомість Швеція й Фінляндія ухвалили історичне рішення приєднатися до НАТО. Члени Альянсу ратифікували членство Фінляндії минулого року, "а з приєднанням Швеції сьогодні НАТО стає більш згуртованою, рішучою та динамічною організацією ніж будь-коли – тепер 32 потужні країни".

Він також наголосив, що НАТО є найбільшим військовим альянсом у світі, готовим відстоювати спільні демократичні цінності.

Читайте також: Усі країни на узбережжі Балтійського моря, крім Росії, тепер є частиною НАТО — FT

Раніше служба безпеки Литви повідомляла, що сховище секретних документів з планування останнього саміту НАТО, включаючи очікувані пересування і плани безпеки українського та американського президентів, було викрадено й оприлюднено хакерами, які, "дуже ймовірно", працюють на російську військову розвідку. Серед документів, з якими ознайомилося видання The Times, є список готелів, в яких зупинялися глави держав, що брали участь у саміті у Вільнюсі минулого літа, зокрема президенти Байден і Зеленський, Ріші Сунак і Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.