UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дональд Трамп вперше прокоментував смерть Навального

Трамп в одному дописі пов’язав Навального із заявою, що Америка – «нація-невдаха»

Колишній президент США Дональд Трамп 19 лютого зробив свої перші коментарі з приводу смерті російського опозиціонера Алєксєя Навального в російській тюрмі 16 лютого, але не став нікого засуджувати або висловлювати співчуття. 

«Раптова смерть Алєксєя Навального змусила мене все більше і більше усвідомлювати те, що відбувається в нашій країні. Це повільне, неухильне прогресування, в якому шахрайські, радикальні ліві політики, прокурори і судді ведуть нас по шляху до знищення. Відкриті кордони, сфальсифіковані вибори і грубо несправедливі рішення в судах знищують Америку. Ми – нація в занепаді, нація-невдаха! MAGA2024», – написав Трамп у соціальній мережі Truth Social, повідомляє POLITICO.

Читайте також: Трамп назвав присуджений йому штраф за шахрайство втручанням у вибори

Трамп, на відміну від інших республіканців, не став засуджувати ані Росію, ані президента РФ Владіміра Путіна, як це, наприклад, зробив сенатор Ліндсі Грем, який закликав визнати Росію державою-спонсором тероризму.  

Президент США Джо Байден і єдиний основний опонент Трампа на президентських перегонах 2024 року Ніккі Гейлі прямо звинуватили Путіна в смерті Навального. На вихідних Гейлі звернула увагу на те, що Трамп промовчав про смерть Навального, і закликала колишнього президента «відповісти, чи вважає він, що Путін несе відповідальність за Навального».

«Або він на боці Путіна і вважає, що це круто, що Путін убив одного з політичних опонентів, або він просто не вважає це великою проблемою. І те, і інше викликає занепокоєння. Будь-яка з цих позицій є проблемою», – сказала Гейлі 18 лютого в ефірі телеканалу ABC.

Читайте також: Трамп заявив, що зробить для України більше, ніж Байден – NYT

Трамп часто тепло відгукувався про Путіна, якого він називав «досить розумним». Минулого тижня на мітингу Трамп сказав своїм прихильникам: «Президент Росії Путін щойно зробив мені великий комплімент», маючи на увазі заяву Путіна про те, що він віддає перевагу ще одному терміну Байдена.