UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держборг США: Байден заявив, що готовий скоротити витрати, але не винятково на умовах республіканців

Байден заявив, що він все ще вірить, що зможе домовитися

За 10 днів до можливого оголошення дефолту у США, переговори між республіканцями та демократами щодо вирішення проблеми досі не мають помітного прогресу. За повідомленням Reuters, 21 травня президент США Джо Байден заявив, що готовий скоротити витрати бюджету (одна з умов республіканців), але не погодиться на угоду з республіканцями в Конгресі про підвищення ліміту федерального боргу США і скорочення бюджету винятково на їхніх умовах.

Виступаючи на прес-конференції в Хіросімі (Японія), Байден сказав, що по дорозі додому поговорить про переговори зі спікером Палати представників республіканців Кевіном МакКарті, але підкреслив, що дефолт США матиме «серйозні» наслідки і не є прийнятним варіантом.

«Настав час республіканцям визнати, що не існує двопартійної угоди, яка може бути укладена винятково на їхніх партійних умовах. Вони також мають поступитися», – сказав Байден.

Читайте також: Між Байденом та Конгресом поки немає компромісу щодо запобігання дефолту США – WP

Президент-демократ сказав, що він впевнений, що має право посилатися на 14-ту поправку до Конституції США, щоб підняти стелю держборгу без Конгресу, але в нього немає впевненості, що такі дії можуть бути зроблені вчасно, щоб запобігти дефолту. Байден, який перебуває в Японії на саміті G7, запросив розмову з МакКарті після того, як переговорна група поінформувала його про стан переговорів, які перервалися в п'ятницю без жодних ознак прогресу, за словами офіційного представника Білого дому.

Залишилося менше двох тижнів до першого червня, коли Міністерство фінансів попередило, що федеральний уряд може бути не в змозі виплатити всі свої борги. Це призведе до дефолту, який може спричинити хаос на фінансових ринках і різкий стрибок процентних ставок.

Байден сказав, що він все ще вірить, що зможе домовитися з республіканцями, але не може гарантувати, що республіканці не спровокують дефолт, «зробивши щось обурливе».

Читайте також: Розвідка США: Китай і Росія спробують скористатися дефолтом Штатів – чого чекати Україні

Нагадаємо, що на початку травня міністерка фінансів Джанет Єллен в листі до лідерів Конгресу оголосила, що уряд США, ймовірно, не зможе оплатити свої рахунки вже першого червня, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить ліміт боргу. Пізніше вона заявила, що, якщо Конгрес не зробить цього, «ми матимемо економічну та фінансову катастрофу, створену нами самими». 

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі заявив 13 травня, що Сполучені Штати, навіть у разі дефолту, матимуть можливість надавати Україні військову допомогу до кінця фінансового року (до 30 вересня), адже Конгрес виділив на це гроші.