UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демократи сподіваються на Обаму в надії подолати суперечки всередині партії

Пристрасті щодо розбіжностей на теми Близького Сходу та усунення Джо Байдена киплять.

Барак Обама спробує об’єднати демократів за Камалу Гарріс:  колишній президент розгортає свою політичну популярність на лівоцентристському фланзі, щоб подолати будь-які розбіжності щодо її кандидатури. 

Останніми тижнями, пише Financial Times, Демократична партія намагалася приховати розбіжності щодо політики на Близькому Сході та суперечки, пов’язані з усуненням президента Джо Байдена. Однак лідери партії залишаються стурбованими непублічними тліючими тертями. 

Хоча 63-річний Обама вже майже вісім років не займає посаду, він є однією з найпопулярніших і найвпливовіших фігур партії, і організатори з’їзду сподіваються, що його виступ у вівторок у прайм-тайм допоможе переконати незадоволений актив.

Обама стане головним доповідачем другого вечора національного з'їзду Демократичної партії в Чикаго, де цього тижня Гарріс буде висунута кандидатом у президенти США. Байден залишив місто після свого прощального звернення до делегатів у понеділок увечері. 

Деякі демократи вбачають певний символізм у появі Обами в його рідному місті, проводячи паралелі із його переможною кампанією, як першого темношкірого президента та спробою Гарріс стати першою жінкою-президентом країни. 

За словами джерела, знайомого з промовою Обами, він «викладе завдання для демократів на наступні 11 тижнів і зверне увагу на цінності, поставлені на карту під час цих виборів і в основу нашої політики». 

Мішель Обама, колишня перша леді, яка також залишається надзвичайно популярною в партії, наголосить присутнім, що Харріс «перегорне сторінку страху та розколу», додало джерело. 

У той час як демократи продемонстрували певний ентузіазм щодо Гарріс після того, як вона змінила Байдена на виборах лише місяць тому, вона все ще стикається з опором з боку деяких лівих через незадоволення тим, як адміністрація Байдена веде війну в Газі. На неї також чиниться тиск щодо необхідності переконати американців із середнього класу, що її економічна політика буде кращою, ніж політика Трампа. 

Читайте також: Вибори в США: Гарріс пообіцяла побудувати “економіку можливостей” і розкритикувала Трампа 

Однак радники Гарріс підбадьорені підняттям її рейтингу в опитуваннях останніми тижнями, деякі з яких пророкують їй перемогу над Трампом як загалом по країні, так і  у деяких ключових штатах, які вирішуватимуть вибори. «Камала Гарріс звертається до людей, вона спілкується з ними у спосіб, який вони, очевидно, вважають ефективним, а Дональд Трамп — ні», — сказав Девід Плуфф, старший радник штабу Гарріс, який також працював з Обамою у 2008 році. 

Плуфф також розкритикував 78-річного Трампа за те, що він має «справді ледачий графік» цього року порівняно з рівнем його активності в 2016 і 2020 роках. У вівторок Трамп відвідав Мічиган, ще один великий штат, щоб говорити про «злочинність і безпеку». У соціальних мережах він розкритикував «гнівну та крикливу промову Байдена, повну брехні», перш ніж неправдиво стверджувати, що створені за Байдена та Гарріс робочі місця «майже на 100 відсотків були створені нелегальними іноземцями, які вливаються в нашу країну».

Гарріс і Тім Волз, її потенційний віцепрезидент, у вівторок ввечері планують провести агітаційний захід в Мілуокі, штат Вісконсін, де минулого місяця відбувався з’їзд Республіканської партії, на якому було висунуто Трампа.

Як і Мічиган, Вісконсін є одним із трьох штатів у регіоні Великих озер, відомих як «Блакитна стіна», які є найважливішим полем битви на виборах. Але Плуфф вважає, що Гарріс виступає проти Трампа краще, ніж Байден, також у кількох штатах «сонячного поясу».

«Я думаю, що місяць тому демократам було б важко конкурувати за перемогу в штатах Невада, Арізона, Джорджія чи Північна Кароліна. Але зараз, я думаю, що Камала Гарріс може виграти надійні штати», — сказав він.

Згідно із опитуванням FiveThirtyEight, Харріс випереджає Трампа на 2,9% у національному масштабі та незначно випереджає його в більшості штатів, виборці яких досі не визначились із кандидатом.