UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бразилія відмовляється екстрадувати російського шпигуна до США

Віктора Мюллера Феррейру (Сєргєя Чєркасова) видадуть Москві

Влада Бразилії відхилила запит США на екстрадицію громадянина Росії Сєргєя Чєркасова, якого звинувачують у в'їзді до США напередодні вторгнення Росії в Україну під чужим ім'ям з метою шпигунства за американцями. При цьому сама Бразилія не впевнена, що Росія не використовує її в якості «інкубатора для агентів» під глибоким прикриттям для інфільтрації на Захід.

Міністерство юстиції та громадської безпеки Бразилії заявило 27 липня, що запит США на екстрадицію є «необґрунтованим», оскільки Верховний суд країни вже схвалив можливу екстрадицію Чєркасова до Росії, де його звинувачують у торгівлі наркотиками, передає CNN. 

При цьому, Чєркасов буде екстрадований до Росії лише після того, як відбуде термін у бразильській в'язниці за підробку документів. Він почав відбувати строк у п'ять років і два місяці в липні 2022 року. 

Читайте також: Утримуваний під арештом у США російський кіберзлочинець просить обміняти його на Евана Гершковича

Міністерство юстиції США звинуватило Чєркасова в тому, що він працював на російську військову розвідку. Цілком можливо, що, перебуваючи під вартою в США, він може стати кандидатом на обмін ув'язненими з Росією. Чєркасов в'їхав до США у 2018 році під виглядом навчання в аспірантурі у Вашингтоні. Він діяв під псевдонімом Віктор Мюллер Феррейра після того, як отримав фальшиву особистість у Бразилії, де він видавав себе за сина померлого громадянина Бразилії. Після повернення до Бразилії у 2022 році бразильська влада заарештувала його за звинуваченням у крадіжці особистих даних та шахрайстві.

Як зазначає CNN, поспілкувавшись з трьома джерелами, адміністрація Байдена шукає по всьому світу високопоставлених російських громадян, які «могли б схилити Москву до звільнення двох американців» (здійснити обмін). Йдеться про журналіста Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця Пола Вілана, яких Білий дім вважає несправедливо затриманими.

Читайте також: Путін особисто схвалив арешт американського журналіста Гершковича – Bloomberg

Відколи Росія розпочала війну проти України, американські чиновники побоюються, що затримані Москвою американці можуть бути використані як пішаки в ширшій геополітиці, пов'язаній з цим конфліктом. 

Останній обмін засудженими громадянами між США та Росією відбувся у грудні 2022 року. Російського торговця зброєю Віктора Бута обміняли на американську баскетболістку Брітні Ґрінер, яку звинуватили у торгівлі наркотиками (в її багажі знайшли картриджі для вейпа, що містили олію канабісу). Невдовзі Бут став кандидатом на виборах до законодавчих зборів Ульяновської області від ЛДПР.