UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен відвідає Південну Корею, на порядку денному — КНДР та РФ

Пхеньян та Москва посилюють військову співпрацю, що стурбувало Сеул та Вашингтон.

Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідає Південну Корею 8 і 9 листопада, щоб обговорити, зокрема, співпрацю Північної Кореї та РФ. Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ Південної Кореї Пак Чжином, повідомляє Reuters.

Пак і Блінкен також обговорять економічну безпеку, співпрацю в галузі промислових технологій і регіональні питання, що становлять взаємний інтерес, заявили в МЗС Південної Кореї.

Читайте також: США притягнуть до відповідальності причетних до поставок зброї між КНДР та РФ — Держдепартамент 

Це буде перший візит держсекретаря США до Південної Кореї за останні два з половиною роки. Він відбудеться на тлі посилення співпраці між союзниками у сфері безпеки і зростання занепокоєння військовим зв'язками КНДР із Росією.

Південна Корея і США разом із Японією нещодавно засудили постачання КНДР зброї і військової техніки до Росії.

Вашингтон і Сеул розглядають тісніші військові зв'язки між Північною Кореєю і РФ як намагання Пхеньяна отримати стратегічні військові можливості за передачу боєприпасів Москві.

Північна Корея і Росія заперечують укладання угод про постачання зброї, обіцяючи при цьому розширювати свої зв'язки.

Пхеньян активізував розробку тактичної зброї і балістичних ракет більшої дальності, погрожуючи знищити Південну Корею, яку КНДР звинувачує у співпраці зі Сполученими Штатами з метою розв'язання війни. Північна Корея також пообіцяла знову спробувати запустити супутник-шпигун, після того, як цього року двічі не змогла вивести його на орбіту.

Південна Корея, великий експортер озброєнь, чинить опір тиску Заходу щодо безпосереднього надання зброї Україні через можливі наслідки для її бізнес-інтересів у Росії.

Читайте також: Глава МЗС Литви: "ЄС поставив Україні 300 тисяч снарядів із мільйона обіцяних, тим часом КНДР Росії — 350 тисяч"

Як свідчать супутникові знімки, упродовж двох місяців російські кораблі неодноразово доставляли вантажі з КНДР у військовий порт РФ.

Супутникові знімки також показали значний сплеск залізничного руху вздовж кордону між Північною Кореєю і Росією на тлі повідомлень про поставки зброї.

У вересні лідер КНДР Кім Чен Ин відвідав РФ та зустрівся з главою Кремля Владіміром Путіним. Навіть cам факт цієї зустрічі та перспективи військово-технічного співробітництва РФ і Північної Кореї викликали серйозне занепокоєння у західних країн та азійських сусідів КНДР. Про те, «Чим для нас небезпечний Кім Чен Ин у гостях у Путіна», читайте в статті Наталії Бутирської.