UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен обговорить підтримку України під час візиту до Чехії наступного тижня

Також держсекретар США відвідає Молдову. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен наступного тижня відвідає Чехію та Молдову. Він візьме участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: У Конгресі США заявили, що Білий дім «зв’язує руки» Україні, а Блінкен ухилився від прямої відповіді

Блінкен також зустрінеться з міністром закордонних справ Чехії Яном Ліпавським та іншими високопосадовцями для обговорення подальшої підтримки України, спільної оборонної модернізації та поглиблення енергетичних зв'язків. Перебуваючи в Молдові, він обговорить підтримку США прогресу країни на шляху до вступу в ЄС та енергетичну безпеку.

За словами помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймса О'Браєна, на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі очікується підготовка рішень, які будуть прийняті на липневому саміті НАТО у Вашингтоні.

"Ми не очікуємо, що Україна отримає запрошення до вступу в НАТО, але думаємо, що буде продемонстрована суттєва підтримка України", - сказав О'Браєн.

За його словами, це включатиме підтримку Альянсу в розбудові збройних сил України та зусилля, спрямовані на допомогу в проведенні реформ, необхідних для вступу до Європейського Союзу та НАТО.

О'Браєн зазначив, що Вашингтон зосереджений на забезпеченні того, аби Україна могла досягти успіху як на полі бою, так і тоді, коли вона вирішить укласти мир із РФ.

Російський диктатор Владімір Путін заявив у п'ятницю, 24 травня, що мирні переговори щодо України мають бути відновлені, але Росія матиме справу лише з “легітимними лідерами” в Києві. Він також сказав, що переговори повинні відображати "сьогоднішні реалії на місцях".

"Ми не бачимо, що Путін зараз зацікавлений у мирі”, - сказав О'Браєн.

Він також додав, що Росія не змогла б атакувати українські міста та об'єкти так, як вона це робить, без підтримки з боку Китаю. Сполучені Штати неодноразово попереджали про обхід санкцій проти РФ через Китай та інші країни.

Читайте також: Зброя з попередніх пакетів допомоги Україні вже на передовій – Блінкен

Нещодавно Блінкен, перебуваючи з візитом у Києві, заявив, що на Вашингтонському саміті НАТО будуть зроблені “нові кроки на підтримку Українина підставі двосторонніх безпекових угод членів Альянсу з Києвом.

Ювілейний саміт НАТО відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні. Про те, що готують союзники для Києва, розповідав Володимир Кравченко в статті “На Вашингтонському саміті НАТО Україні готуються подати спеціальну “страву”.