UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість американців підтримують Україну, але 47% проти неї: що впливає

Політична прихильність американців та ставлення до джерел інформації про війну суттєво впливають на рівень прихильності до України

Свіжі дані опитування у США говорять про те, що більшість американців підтримують Україну. 53% американців різного віку та політичної прихильності вважають, що Україна має отримувати допомогу від Америки. Водночас 47% вважають, що Україні не потрібна відповідна допомога чи її не потрібно надавати.

Читайте також: Республіканці у Палаті представників США повинні розуміти, що Трамп — не президент — Bloomberg

Коментуючи опубліковані результати опитування, CBS News вказує, що “погляди щодо допомоги Україні частково відображають те, як американці оцінюють Росію, яку роль  США має бути у світі”.

Що впливає на рішення американців у допомозі Україні?

Частково на прийняття допомоги чи на відмову у допомозі впливає те, наскільки добре пам'ятають американці часи “холодної війни”. В цілому, помітний також вплив виборчих перегонів, зокрема щодо позиції екс-президента США Дональда Трампа та неоднозначність оцінок подій у прихильників Республіканської партії.

Кому більше вірять республіканці

Стосовно інформації про українсько-російський конфлікт республіканці довіряють Дональду Трампу більше, ніж військовим, ЗМІ і Держдепу США. Якщо різниця між довірою і недовірою між особисто Трампом і Пентагоном незначна – 79% до 60%, то вона разюча між Трампом і журналістами, що розповідають про події з театрів української війни – 79% до 33%.

Як свідчать дані опитування, люди, які пам'ятають часи “холодної війни” або вважають, що США виграли її і знають про цю неоголошену “війну”, з вищою імовірністю підтримують ідею допомоги Україні. Навпаки – переважно молодь та люди, що не знають чи не пам'ятають про “холодну війну”, не схильні вважати за потрібне допомогти Україні.

Опитування CBS News/YouGov було проведено за допомогою національної репрезентативної вибірки з 2399 дорослих жителів США, опитаних у період з 9 по 12 квітня 2024 року. Вибірка була зважена відповідно до статі, віку, раси та освіти. Похибка становить ±2,6 відсотки.

Наступного тижня Палата представників Конгресу США може зосередиться на питанні Ізраїлю та Ірану – на тлі масованої атаки іранськими ракетами та дронами по ізраїльській території. Про це повідомив лідер республіканців у Палаті представників Стів Скаліс, який зазначив, що законопроект на підтримку України та Тайваню також є «на столі». 

За словами Скаліса, наступного тижня Палата представників змінює свій законодавчий порядок денний, щоб займатися «виключно кризою на Близькому Сході» та «переорієнтується на зовнішню політику».