UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім: На саміті НАТО Байден проведе зустріч країн, які підписали з Україною безпекові угоди

"Серед 21 підписантів безпекових угод є також Японія та ЄС як структура, які не є членами НАТО".

Директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер на брифінгу у Вашингтоні заявив, що у межах саміту НАТО президент США Джо Байден проведе зустріч держав, які підписали з Україною безпекові гарантії.

Чиновник зазначив, що американський лідер має на меті об’єднати усі держави, що взяли зобов’язання перед Києвом у межах ініціативи яку ініціювали G7 та Україна на минулому саміті НАТО у Вільнюсі.

"Президент Байден проведе на полях саміту подію разом із президентом  Зеленським, яка об’єднає близько 20 держав, що підписали з Україною безпекові угоди", – сказав Карпентер.

Представник Білого дому не уточнив, але імовірно, що ця зустріч включатиме не лише членів НАТО. Як відомо, серед 21 підписантів безпекових угод є також Японія та ЄС як структура, які не є членами НАТО.

За його словами, ця подія відбудеться наприкінці саміту Альянсу.

Читайте також: Глава Міноборони Нідерландів про членство України у НАТО: "Ваш вступ до Альянсу неминучий"

"У четвер відбудеться Рада Україна-НАТО, після цього Байден проведе цю зустріч, і потім вийде на підсумкову пресконференцію", – резюмував дипломат.

Нагадаємо, лідери провідного військового альянсу Заходу збираються цього тижня у Вашингтоні. Щорічний саміт НАТО відзначає 75-ту річницю блоку, і присутні на ньому глави держав-членів намагатимуться продемонструвати свою колективну рішучість і силу.