UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден застарий, а Трамп небезпечний: нове опитування показало, що думають виборці в ключових штатах США 

Трамп випереджає Байдена в семи "хитких" штатах. 

Американські виборці всіх основних демографічних груп у штатах, що "коливаються", називають чинного президента США Джо Байдена занадто старим для посади, показало опитування Bloomberg News/Morning Consult. Це свідчить про те, що занепокоєння через його вік охопило навіть найнадійніших виборців Демократичної партії.

Читайте також: Байден і Трамп виграли праймеріз у Мічигані

Загалом, вісім із десяти опитаних у ключових штатах назвали Байдена занадто старим, коли їх запитали про лідерів на виборах 2024 року. Опитування провели після доповіді спеціального прокурора, в якій пам'ять 81-річного президента названа “поганою”.

На противагу цьому, менше половини респондентів сказали те ж саме про 77-річного колишнього президента США Дональда Трампа, який упевнено наближається до номінації на участь у виборах від республіканців. Трамп, однак, має власну вразливість у штатах, що коливаються — більшість тамтешніх виборців вважають колишнього президента небезпечним.

Як свідчення того, наскільки важливим для виборців у штатах, що вагаються, є вік Байдена, понад тисячу респондентів згадували цю тему ще до того, як їх запитували про неї напряму. Відповіді підкреслюють глибину занепокоєння виборців, яке частково затьмарює політичні досягнення Байдена і з яким його кампанії може бути важко боротися.

Байден продовжує відставати від Трампа в усіх семи ключових штатах, де, найімовірніше, вирішуватиметься загальний результат виборів. Водночас, сприйняття покращення національної економіки серед виборців штатів, що вагаються, не призвело до значного зростання підтримки чинного президента. 

Трамп зберігає перевагу над Байденом, якщо врахувати інших кандидатів - незалежного Роберта Ф. Кеннеді-молодшого, Джилл Стайн від Партії зелених і незалежного Корнела Веста.

Читайте також: Байден показав, що він «здоровий, активний і міцний» − лікар Білого дому

Відповідаючи на запитання про двох ймовірних основних кандидатів на президентських виборах у листопаді, більшість темношкірих виборців, молоді та жінок назвали Байдена занадто старим. Навіть серед тих, хто заявив про плани голосувати за нього, семеро з десяти вважають Байдена старим. Виборці частіше казали, що у Трампа кращий стан здоров'я для посади.

"Вік Байдена - це, безумовно, той наратив, з яким президентській кампанії доведеться боротися", - сказала віце-президент Morning Consult Керолайн Бай. 

За її словами, хоча між кандидатами лише чотири роки різниці у віці, для Байдена це складніша тема, ніж для Трампа.

Білий дім нещодавно вказав на записи лікаря президента, напружений графік і закордонні поїздки як на докази придатності Байдена для роботи на посаді. У звіті лікаря Білого дому Кевіна О'Коннора, опублікованому в середу, 28 лютого, Байден описаний як "здоровий, активний, міцний 81-річний чоловік, який залишається придатним для успішного виконання обов'язків президента".

Майже шість з десяти виборців у штатах, що коливаються, назвали Трампа небезпечним - це занепокоєння значно сильніше виражене серед респондентів, які не визначилися з вибором і становлять менше однієї десятої електорату цих штатів. Навіть 28% тих, хто планує голосувати за Трампа в листопаді, погоджуються, що він небезпечний. Менше половини прихильників Байдена сказали те саме про свого кандидата.

Трамп “не дотягував” до Байдена за іншими ключовими характеристиками: менше виборців називали республіканця співчутливим або чесним.

Кримінальні справи проти Трампа

До половини виборців у штатах, що коливаються, кажуть, що не будуть голосувати за Трампа, якщо його визнають винним у будь-якій з кримінальних справ, в яких йому висувають звинувачення. Однак прихильники Трампа частіше, ніж інші виборці, ставилися до звинувачень проти Трампа легковажно. 

Читайте також: В Іллінойсі Трампа виключили з бюлетеня для голосування через «участь у заколоті»

Питання безпеки кордону

Економіка й, особливо, інфляція, були головними питаннями серед виборців у штатах, що коливаються, в новому опитуванні. Але в міру того, як економічні страхи дещо зменшуються, виборці частково переключають свою увагу на питання кордону.

Більшість виборців цих штатів все ще покладають відповідальність за приплив мігрантів на Байдена та демократів у Конгресі. Однак, порівняно з попереднім місяцем, опитані почали частіше вказувати на відповідальність республіканців у Конгресі та адміністрації Трампа — зсув відбувся після того, як республіканці в Палаті представників після закликів Трампа не підтримали двопартійний законопроєкт про посилення безпеки на кордоні.

Політика Байдена

Опитування, зокрема, показало поступове поліпшення оцінки стану національної економіки серед виборців у штатах, що коливаються, - 31% опитаних вважають, що економіка рухається в правильному напрямку. Це більше, ніж 26% у жовтні минулого року.

Тим не менш, Байден продовжує отримувати небагато довіри за ці покращення, оскільки виборці більше довіряють Трампу в широкому спектрі економічних питань.

В опитуванні Bloomberg News/Morning Consult взяли участь 4 955 зареєстрованих виборців у семи штатах, що коливаються: 798 в Арізоні, 800 в Джорджії, 702 в Мічигані, 445 в Неваді, 705 в Північній Кароліні, 803 в Пенсильванії та 702 у Вісконсині. Опитування проводилися онлайн з 12 по 20 лютого. Похибка становить плюс-мінус один відсотковий пункт.

Читайте також: Верховний суд США розгляне позов Трампа про імунітет від кримінального переслідування

Трамп залишається беззаперечним лідером у боротьбі за номінацію на роль кандидата від республіканців, вигравши первинні вибори у кількох штатах. Як зазначив у коментарі для ZN.UA експосол України в США Олег Шамшур, праймеріз засвідчили, наскільки міцним є контроль Трампа над сучасною Республіканською партією і наскільки високою є його підтримка з боку партійної бази. За його словами, основний етап президентських перегонів у США може стартувати передчасно.

Таким чином реванш Трампа та Байдена на виборах у листопаді виглядає все більш імовірним. Передвиборчу ситуацію в Сполучених Штатах Олег Шамшур аналізував у статті “Дочасний кінець сезону праймеріз? Трамп залишається чемпіоном”.