UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден відповів, що є «кінцевою метою» США в Україні та як виглядає мир

«І це не означає, [що] вони є частиною НАТО», заявив президент США

Президент США Джо Байден заявив, що бачить мир в Україні як те, що Росія ніколи не зможе її окупувати незалежно від того буде Україна членом НАТО чи ні. Про це Байден заявив в інтерв’ю журналу TIME, відповідаючи на запитання: «Що ж є кінцевою метою в Україні і як виглядає мир в цій країні?»

«Мир полягає в тому, щоб Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупувала Україну. Ось як виглядає мир. І це не означає НАТО, [що] вони є частиною НАТО. Це означає, що ми маємо з ними такі ж відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоб вони могли захистити себе в майбутньому», – заявив Байден в інтерв’ю TIME.

Читайте також: Якщо Путін переможе в Україні, на Європу чекає фашистське майбутнє — The Telegraph

Президент США згадав, що «був тим, хто говорив, що я не готовий підтримати НАТОїзацію України». Він сказав, що «це не так», згадав, що в Україні «була значна корупція», коли він був сенатором та віце-президентом і «існувала обставина, яка була дійсно складною». Після цього Байден сказав, що «суть в тому, що якщо ми коли-небудь дозволимо Україні впасти, запам'ятайте мої слова: ви побачите, як Польща впаде, і ви побачите всі ті країни вздовж фактичного кордону з Росією, від Балкан до Білорусі, всі вони будуть робити свої власні кроки, щоб пристосуватися до цього».

На запитання журналістів, чи існує небезпека того, що «НАТО стоїть на слизькому шляху» до війни з Росією, Байден заявив: «Ні, ми стоїмо на слизькому шляху до війни, якщо ми нічого не зробимо з Україною. Це просто не буде... в будь-якому випадку...»

Читайте також: Командувач британськими збройними силами «абсолютно впевнений», що Україна переможе Росію

Нагадаємо, НАТО планує запропонувати Україні пакет безпекової допомоги під час ювілейного саміту Альянсу влітку цього року у Вашингтоні. Очікується, що він не задовольнить давнє прохання України про членство в НАТО на тлі російського вторгнення, повідомило Defense News.

Про те, чому на саміті у Вашингтоні НАТО готується презентувати для Києва чергову заміну запрошення вступити до Альянсу та що саме організація готує для України, пояснює оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «На Вашингтонському саміті НАТО Україні готуються подати особливу «страву».