UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден скорочує замовлення літаків F-35 в бюджетному запиті на 2025 рік — Reuters

Крім того, скорочення чекає на низку інших програм.

Президент США Джо Байден хоче скоротити на 18% кількість винищувачів F-35, які Пентагон планує закупити у наступному році, повідомляє Reuters.

Як повідомили джерела, це є наслідком обмеження Конгресом розміру майбутнього оборонного бюджету, що змусило адміністрацію шукати шляхи економії.

Замовлення Пентагону на малопомітний винищувач виробництва Lockheed Martin зменшиться до менш ніж 70, порівняно з очікуваним замовленням у 83, що, за оцінками, призведе до скорочення витрат на літаки на $1,6 млрд.

Скорочення замовлень на F-35 може вплинути на великого оборонного підрядника, який близько чверті своїх доходів отримує від програми реактивних літаків. Міжнародний попит на літаки, які коштують від $80 млн до близько $120 млн залежно від типу, залишається високим.

Після появи цієї інформації акції Lockheed впали на 2,6%.

У заяві Lockheed йдеться, що вони «із нетерпінням чекають на співпрацю з адміністрацією Байдена і Конгресом" над бюджетом на 2025 фінансовий рік у найближчі місяці».

Читайте також: Світ озброюється: три фактори, що вплинуть на глобальну та українську економіки

Очікується, що загальний бюджетний запит Байдена на оборону і національну безпеку становитиме $895 млрд, що вимагатиме значних скорочень у широкому спектрі програм, затримок у виконанні існуючих програм і уповільнення зусиль з нарощування запасів озброєнь, які скоротилися внаслідок воєнних дій в Україні та Ізраїлі.

Бюджетні переговори між міністром оборони Ллойдом Остіном і Адміністративно-бюджетним управлінням Білого дому завершилися, однак остаточна сума до оприлюднення бюджетного запиту 11 березня може змінитися, додали джерела.

Торік Пентагон запланував придбання 83 малопомітних винищувача F-35 у компанії Lockheed Martin за $9,8 млрд.

Скорочення на $30 млрд торкнеться й інших програм. Наприклад, частини $2 млрд, виділених на протиракетну оборону Гуаму. Ця програма вважається важливою для стримування Китаю в Тихому океані.

Інші програми, які можуть бути скорочені, включають модернізацію національної системи протиракетної оборони на Алясці, відомої як перехоплювачі наземного базування, і RTX, що відкриває нові ракети SM3-1B для кораблів системи «Aegis». За словами двох співробітників Конгресу, серед відкладених програм - уповільнення замовлень на авіаносець виробництва Huntington Ingalls Industries Inc і підводні човни класу «Virginia» виробництва Huntington і General Dynamics.

Очікується, що Пентагон також скоротить витрати за рахунок списання застарілих озброєнь, таких як кораблі і літаки, які є дорогими в експлуатації.

Ці скорочення не є остаточними, оскільки вони, ймовірно, викличуть дебати на Капітолійському пагорбі, що може призвести до збільшення національного оборонного бюджету на 2025 фінансовий рік до понад $900 млрд.

Минулої весни Пентагон оцінив, що йому знадобиться близько $880 млрд у 2025 році, а загальний національний оборонний бюджет становитиме $929 млрд. Але укладена в середині 2023 року дворічна бюджетна угода обмежила оборонний бюджет на 2025 рік на 1% вище бюджету $886 млрд на 2024 рік. В результаті загальний бюджет національної безпеки Байдена на 2025 рік становитиме $895 млрд.