UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден прийняв рішення про вихід із перегонів у суботу – CNN

Камала Гарріс до останнього не знала про нього, хоча кілька разів спілкувалась із Байденом у неділю.

Ніколи раніше президент США не виходив з передвиборчої гонки за такий короткий проміжок часу перед виборами, і до останнього здавалося, що він планує продовжувати боротьбу, пише CNN про рішення Джо Байдена зняти свою кандидатуру з президентських перегонів.

Видання зазначає, що Байден пішов на дуже стриманий крок, опублікувавши листа із заявою у соціальних мережах. Рішення стало наслідком відкритого публічного тиску після невдалих дебатів із опонентом Дональдом Трампом.

«Для демократів це ризикована, але високоприбуткова гра - перезавантажити кампанію, яку Байден програвав, за допомогою нового кандидата всього за 107 днів до виборів. Це відбувається в той час, коли Трамп перебуває на піку своєї кампанії, отримавши повну підтримку Республіканської партії, що згуртувалася навколо нього після замаху на його життя», - зазначає видання.

Як було прийнято рішення

За словами старшого радника президента США, Джо Байден прийняв остаточне рішення про вихід з перегонів впродовж останніх 48 годин, коли він консультувався по телефону з сім'єю і головними радниками. Джерело, знайоме з цим питанням, повідомило, що плани виходу з перегонів почалися в суботу ввечері і були остаточно затверджені в неділю.

Радник Байдена розповів, що президент «не був заглиблений у себе», але вивчав дані, що надходили, і був переконаний, що його крок «обтяжить» його кандидатуру і стане ускладненням для перемоги Трампа.

Водночас високопоставлений чиновник Білого дому повідомив CNN, що рішення Байдена не було пов'язане з будь-якими медичними проблемами.

За словами іншої людини, знайомої з цим питанням, коли в суботу Байден зібрався зі своїми двома найближчими радниками для обговорення даних щодо опитувань і позицій вищих посадових осіб Демократичної партії, стало ясно, що шляху до перемоги «практично не існує».

За словами співрозмовника, на зустрічі з давніми помічниками Майком Донілоном і Стівом Ріккетті не обговорювалось жодного результату опитування, заяв від чиновників Демократичної партії чи даних про збір коштів, які б підштовхнули Байдена до його рішення.

Натомість надана інформація підкреслила, що шлях до життєздатної кампанії був серйозно пошкоджений зниженням результатів опитувань на національному рівні та в штатах, що вагаються, а також зниженням рівня прихильності до партії.

Читайте також: Відмова Байдена від президентських перегонів – за що дякують союзники і про що думає Кремль

На відміну від 2015 року, коли Байден написав у своїй книзі «Пообіцяй мені, тату», що Донілон сказав тодішньому віце-президенту, що йому не слід висувати свою кандидатуру на президентських виборах 2016 року, оскільки він оплакує смерть свого сина Бо, жоден із помічників не сказав Байдену прямо, що йому слід вийти з перегонів, стверджує джерело журналістів.

Тим не менше перед закінченням зустрічі Байден дав зрозуміти, що планує вийти з перегонів, і попросив своїх помічників розпочати підготовку листа, який він опублікував у неділю вдень, а також підготувати плани щодо розгортання кампанії.

Читайте також: Команда Трампа готує кампанію проти Гарріс, якщо Байден вийде з виборів — NYT

Відновлюючись від Covid, Байден провів всі вихідні разом зі своєю дружиною, першою леді Джилл Байден та провів сімейну зустріч у суботу ввечері та повідомив про своє рішення про вихід із президентської гонкм. Інші ключові члени команди дізнались про рішення уже в неділю вранці.

Видання зазначає, що Байден консультувався щодо цього рішення лише з дуже невеликою кількістю близьких помічників. Деякі члени його найближчого оточення залишалися в невіданні навіть за кілька хвилин до того, як він опублікував своє оголошення в соціальних мережах, в тому числі одна з його найближчих радниць із питань комунікацій Аніта Данн.

Кілька джерел повідомили CNN, що Данн і невелика група старших помічників дізналися про заяву Байдена за кілька хвилин до публікації. Багато рядових співробітників дізналися про це лише коли пост був опублікований.

За словами джерела, знайомого з цим питанням, Байден і Гарріс неодноразово розмовляли в неділю перед публікацією оголошення, а також Байден провів окремі розмови з керівником штабу Джеффом Зіненсом і співголовою кампанії Джен О'Меллі Діллон, інформуючи кожного з них про своє рішення. Але навіть його віце-президент і тепер уже кандидатка на посаду президента не знали про це до оголошення рішення.

Нагадаємо, 21 липня президент США Джо Байден офіційно заявив про вихід з президентських перегонів 2024 року. Натомість він підтримав кандидатуру своєї віцепрезидентки Камали Гарріс для участі у виборах від Демократичної партії.