UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден «підколов» Путіна і розповів про майбутнє України в НАТО

Байден зазначив, що для вступу України в НАТО треба просуватися крок за кроком.

Президент США Джо Байден під час спільної пресконференції з Володимиром Зеленським підтвердив, що Україна в майбутньому стане членом НАТО, коли для цього будуть виконані певні умови.

Також він пожартував над російським диктатором Владіміром Путіним, згадавши нещодавнє приєднання Фінляндії до Альянсу.

«Я дуже пишаюся, яким потужним і об’єднаним є НАТО. Путін казав про «фінляндизацію» НАТО (політику умиротворення і нерозширення, щоб «не провокувати» Росію – ред.), а тепер у нього «НАТОізація» Фінляндії (імовірно, йшлося про вже спільну військову взаємодію з іншими членами Альянсу – ред.)», – сказав Байден.

Читайте також: Atlantic Council: Путін спростував свою пропаганду про причини війни з Україною, роззброївши кордони Росії з НАТО

Президент США зазначив, що немає сумнівів про майбутнє України в НАТО, коли усі союзники погодяться і умови вступу будуть дотримані.

«Наразі ми маємо переконатися, що українці переможуть у війні. Як ви знаєте, ми запустили спільну програму допомоги разом з президентом Зеленським та лідерами Великої сімки у Вільнюсі, визначаючи довгострокові зобов'язання щодо підтримки української оборони. Ми також провели конференцію індустрій оборонної сфери минулого тижня у Вашингтоні, щоб виконати це критичне завдання. Тож, просуватимемося крок за кроком», – підкреслив Байден.

Читайте також: Скільки громадян проти вступу України в НАТО у межах лише підконтрольних державі територій — опитування

Нагадаємо, ще донедавна наратив «фінляндизації» активно просувався як альтернатива євроатлантичної перспективи України, яка могла б задовольнити Росію та запобігти ескалації напруженості між двома країнами. Проте все змінило широкомасштабне військове вторгнення Росії. Та чи може Україна запозичити щось із досвіду Фінляндії, яка вже стала членом НАТО?

Про це в статті «Війна в Україні: що таке «фінляндизація» та чи допоможе вона нам?» пишуть Іван Гісем та Максим Яковлєв.

Також у Брюсселі засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів закордонних справ відбулося на тлі проблем із виконанням нашими партнерами взятих зобов'язань щодо військової допомоги та посиленням уваги миру до палестино-ізраїльського конфлікту. Тому важливо було отримати відповідь на запитання: чи Україна залишається головним пріоритетом Альянсу?

Про те, що обговорювалося та приймалося на засіданні Ради, читайте у статті Володимира Кравченка на ZN.UA «Чи покличуть Україну до НАТО наступного року».