UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден може оголосити про намір балотуватись влітку — CNN

Чинний президент відомий тим, що до останнього тягне з ухваленням рішення.

Джо Байден планує йти на другий термін, проте не поспішає з оголошенням, йдеться у аналітиці CNN.

Чинний президент відомий тим, що до останнього тягне з ухваленням рішення. Наразі це має чимало практичних зисків: це і можливість зосередитись на проблемних питаннях, які необхідно вирішити в країні, і уникнення втягнення в політичну боротьбу раніше, ніж це потрібно.

Втім, як говорять його радники та союзники, Байден часто говорить про те, чого він міг би досягти, перебуваючи на посаді під час другого терміну.

У приватних розмовах, пише видання, Байден підтвердив кільком посадовцям, що братиме участь у виборах.

Читайте також: Президенту США Джо Байдену виповнюється 80 років і він планує балотуватись на другий термін

Деякий час ймовірним терміном для оголошення цього рішення ЗМІ вважали квітень — саме у квітні чотири роки тому він увійшов у перегони 2019 року, а у 2011 так само у квітні приєднався в якості віце-президента до тодішнього президента Барака Обами у кампанії з переобрання.

Троє офіційних представників Демократичної партії кажуть, що оголошення Байдена, швидше за все, відбудеться влітку, проте конкретна дата ще не визначена.

«Президент Байден чітко дав зрозуміти, що він має намір балотуватися, і він зосереджений на тому, щоб завершити роботу, яку він виконує для американських сімей: продовжувати повертати виробництво з-за кордону, скорочувати дефіцит за рахунок того, щоб багаті платили свою справедливу частку, і боротись за фундаментальні права, такі як свобода вибору», – заявив CNN речник Білого дому Ендрю Бейтс, додавши, що часових рамок для оголошення не існує.

Минулого року радники Байдена обговорювали початок кампанії з переобрання на початку нового року, і подейкують, що деякі члени родини Байдена також виступали за оголошення ще в лютому. Однак цей час минув, а оголошення так і не відбулося. Згодом ЗМІ припускали, що це станеться у квітні, проте тепер, кажуть джерела, оголошення про перевибори навіть до кінця місяця не здається гарантованим.

Обама офіційно розпочав свою передвиборчу кампанію у квітні 2011 року. Джордж Буш подав офіційні документи на переобрання у травні 2003 року, однак почав активну передвиборчу кампанію лише набагато пізніше. Дональд Трамп оголосив про свій намір знову балотуватися в день, коли він вступив на посаду в 2017 році.

Читайте також: Байден може не балотуватися на другий термін, демократи обмірковують план «Б» — Politico 

Байден від самого початку заявляв, що має намір знову балотуватися, однак, ймовірно, відчуває побоювання через свій вік і слабкі рейтинги схвалення. В опублікованому в четвер опитуванні CNN, проведеному SSRS, лише третина американців заявили, що Байден заслуговує на переобрання, при цьому більшість у його власній партії заявили, що хотіли б бачити кандидатом від Демократичної партії на пост президента наступного року когось іншого.

Одне обізнане з внутрішніми обговореннями в партії джерело сказало, що відсутність терміновості пов’язана також із тим, що потенційні кандидати в президенти від Республіканської партії почали свої кампанії також повільно. Наразі єдиними основними кандидатами від Республіканської партії, які офіційно оголосили про балотування, є Трамп, колишній губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі та колишній губернатор Арканзасу Аса Хатчінсон.

Читайте також: Племінник Кеннеді подав заявку на участь у виборах президента США

Поки демократи чекають, поки Байден офіційно оголосить про свою кандидатуру на другий термін, деякі важливі рішення для партії залишаються в підвішеному стані. Серед них – місце проведення національного з’їзду Демократичної партії у 2024 році, а також місце, де буде розташована штаб-квартира кампанії з переобрання Байдена – обидва рішення потребують остаточного схвалення самого президента. Кажуть, що він особисто віддає перевагу базі у Вілмінгтоні, штат Делавер, хоча точаться активні розмови про те, щоб зосередити її також у Філадельфії.