UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден і МакКарті провели зустріч: чи вдалося досягти угоди про ліміт боргу

Зустріч тривала близько години і пройшла "продуктивно".

Зустріч президента Джо Байдена і спікера Палати представників Кевіна МакКарті щодо підвищення ліміту державного боргу завершилась, сторони не змогли досягти бажаної угоди, повідомляє Reuters.

«Ми мали продуктивну дискусію. Однак у нас ще немає угоди», — повідоми МакКарті журналістам після години переговорів з Байденом в Овальному кабінеті. 

Він додав, що їхні штаби продовжуватимуть переговори, і додав, що вірить у можливість досягнення компромісу.

Представники Демократичної та Республіканської партій мають лише 10 днів для того, щоб досягти угоди і збільшити державний ліміт, аби не спровокувати безпрецедентний борговий дефолт, який, як попереджають економісти, може призвести до рецесії.

Перед початком зустрічі Байден сказав, що він «налаштований оптимістично» щодо досягнення певного прогресу, адже це є в інтересах обох сторін. 

Представники Білого дому раніше провели зустріч із представниками Республіканської партії.

Будь-яка угода щодо підвищення ліміту має пройти обидві палати Конгресу, а тому залежить від підтримки двох партій. Республіканці МакКарті контролюють Палату представників, а демократи Байдена – Сенат.

Читайте також: Політична криза в США: праві республіканці вийшли з переговорів щодо межі держборгу

У разі досягнення домовленості, проведення закону через Конгрес займе кілька днів, тож її має бути укладено найближчими днями, щоб вона пройшла Конгрес і була підписана Байденом до дедлайну 1 червня.

21 травня президент США Джо Байден заявив, що готовий скоротити витрати бюджету (одна з умов республіканців), але не погодиться на угоду з республіканцями в Конгресі про підвищення ліміту федерального боргу США і скорочення бюджету винятково на їхніх умовах.