UA / RU
Підтримати ZN.ua

Багато американців вважають, що демократія в США може опинитися під загрозою залежно від результатів виборів — опитування

Демократи висловлюють побоювання щодо Трампа, тоді як республіканці критикують Гарріс.

Приблизно троє з чотирьох дорослих американців вважають, що цьогорічні президентські вибори в США критично важливі для майбутнього демократії в країні, хоча те, який кандидат, на їхню думку, становить більшу загрозу, залежить від безпосередніх політичних уподобань респондентів. Про це свідчать результати опитування Associated Press-NORC.

Читайте також: Деякі республіканці вважають, що демократи повинні перемогти Трампа в листопаді — Пелосі

Згідно з опитуванням, більшість демократів, республіканців і незалежних вважають цьогорічні президентські вибори в США "дуже важливими" або "надзвичайно важливими" для демократії, при цьому, саме демократи мають вищий рівень занепокоєння щодо цього питання. Більше половини прихильників Демократичної партії вважають вибори "надзвичайно важливими" для майбутнього американської демократії, порівняно з 4 з 10 незалежних та республіканців.

Демократи висловлюють побоювання щодо можливості перемоги колишнього президента США та республіканського кандидата Дональда Трампа, тоді як республіканці критикують віцепрезидента й кандидата від Демократичної партії Камалу Гарріс.

Результати опитування свідчать про те, що багато прихильників Демократичної  партії продовжують розглядати Трампа як загрозу демократії після того, як він спробував скасувати результати виборів 2020 року, підтримав бунтівників, які атакували Капітолій 6 січня 2021 року, а також погрожував розправою своїм опонентам у разі перемоги на виборах. 

Водночас, як свідчить опитування, багато прихильників Трампа згодні з ним у тому, що президент США Джо Байден є загрозою для демократії. Трамп і його союзники звинувачують Байдена в тому, що він використовує Міністерство юстиції як зброю проти республіканця, хоча й немає жодних доказів того, що Байден причетний до будь-яких справ проти Трампа.

Колишній президент США позиціонує себе як захисника американських цінностей, намагаючись зобразити Байдена як "руйнівника" демократії. Після того, як Трамп пережив замах минулого місяця, він неодноразово заявляв, що "прийняв кулю за демократію".

Опитування, проведене через кілька днів після того, як Байден вийшов із перегонів, а Гарріс оголосила про початок власної виборчої кампанії, дає раннє уявлення про те, як американці оцінюють перебіг виборів у новому форматі.

Більшість як демократів, так і республіканців вважають, що демократія може опинитися під загрозою на цих виборах залежно від того, хто переможе —  ці відповіді загалом збігаються з результатами опитування, проведеного AP-NORC у грудні 2023 року.

Водночас, згідно з новим опитуванням, не всі респонденти згодні з тим, що цьогорічні президентські вибори стануть переломним моментом для демократії в країні, називаючи при цьому кардинально різні причини. Приблизно 2 з 10 американців вважають, що демократія в США достатньо сильна, аби витримати результати виборів незалежно від того, хто буде переможцем, тоді як інші 2 з 10 переконані, що демократія у Штатах уже серйозно порушена й результат виборів не має значення.

Опитування також показує, що ставки на демократію на виборах більше відчувають старші люди, ніж молодші американські виборці. Близько половини дорослих 45 років і старше кажуть, що результат виборів є надзвичайно важливим для майбутнього демократії, порівняно з 4 з 10 респондентів віком до 45 років.

Опитування проводилося 25-29 липня 2024 року, участь у ньому взяли 1 143 респонденти. Похибка становить плюс-мінус 4,1 відсоткових пункти.

Читайте також: Напарник Трампа звинуватив Волза в ухиленні від служби в Іраку

Після виходу Байдена з перегонів на виборах президента США очікується битва між Трампом і Гарріс. Згідно з опитуванням The Economist/YouGov, Гарріс другий тиждень поспіль випереджає свого республіканського суперника — 45% проти 43%. Штаб Трампа був змушений змінювати свою стратегію, оскільки Гарріс може бути більш жорстким опонентом, ніж Байден. Передвиборчу ситуацію в Штатах детальніше аналізував Олег Шамшур.