UA / RU
Підтримати ZN.ua

Axios: Салліван наступного тижня відвідає Китай, ключова тема візиту — потенційна зустріч Байдена з Сі 

Зустріч лідерів США та Китаю має відбутися за підсумками їхнього минулорічного саміту.

Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван наступного тижня відвідає Китай, щоб зустрітися з тамтешнім міністром закордонних справ Ван І, повідомляє Axios, посилаючись на джерела. 

Читайте також: Китай та Білорусь домовилися про посилення співпраці в низці секторів

Очікується, що Салліван та Ван І закладуть основу для потенційної “фінальної” зустрічі між президентом США Джо Байденом і китайським лідером Сі Цзіньпіном пізніше цього року, яка відбудеться за підсумками їхнього саміту в Каліфорнії торік у листопаді.

Після виходу з президентських перегонів Байден заявив, що планує приділяти більше часу закордонним справам, в тому числі здійснювати більше міжнародних поїздок.

Очікується, що Байден та Сі візьмуть участь у саміті лідерів G-20 у Бразилії після виборів у США в листопаді.

Візит Саллівана, запланований на 27-29 серпня, припадає на час, коли США виходять на фінішну пряму президентської кампанії, в якій обидві партії зайняли жорстку позицію щодо Китаю, особливо в питанні тарифів.

У той час як кандидат у президенти від демократів та чинний віцепрезидент Камала Гарріс уважно стежить за політикою Байдена щодо Китаю під час внутрішніх дебатів в адміністрації США, іноземні лідери прагнуть дізнатися більше про її зовнішньополітичні пріоритети.

Тим часом республіканський кандидат Дональд Трамп запропонував тарифи у 60% на весь китайський імпорт і дав зрозуміти, що бачить у Китаї явну економічну загрозу. Також Трамп попередив, не наводячи доказів, що Пекін “прямо зараз планує напад на Тайвань”

На початку свого президентського терміну Байден зробив конкуренцію з Китаєм, зокрема, в таких сферах, як напівпровідники, одним із центральних елементів своєї зовнішньої політики, але водночас заявив, що встановлення міцних відносин між двома країнами також буде пріоритетом для його адміністрації.

Відносини Вашингтона й Пекіна напружені, відколи колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у 2022 році, а також після того, як на початку 2023 року Китай запустив шпигунську повітряну кулю над Сполученими Штатами.

Читайте також: Прем'єр Китаю зустрівся з російським колегою, вони домовились про посилення співпраці — Bloomberg

Байден і Сі зустрічалися в листопаді минулого року в Каліфорнії, намагаючись поліпшити відносини між країнами. Вони, зокрема, домовилися відновити комунікацію між військовими. Під час президентства Байдена Салліван проводив зустрічі з китайськими офіційними особами в Римі, Люксембурзі, Відні та Бангкоку, а темами переговорів було все — від двосторонніх питань до ролі Китаю на Близькому Сході та війни РФ проти України.