UA / RU
Підтримати ZN.ua

Австралія та США обговорюють розширення оборонної співпраці

В Австралії триває міжміністерська зустріч представників країн.

Міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг та міністр оборони Річард Марлз обговорили зі своїми колегами зі Сполучених Штатів, держсекретарем Ентоні Блінкеном та міністром оборони Ллойдом Остіном питання інфраструктури, сталого розвитку, кіберпростору, безпеки та запобігання конфліктам , пише Reuters.

«Ми побачили глибину нашого узгодження. Ми побачили глибину нашої стратегічної довіри, а також ми побачили щирість нашої дружби», — сказала Вонг на прес-конференції в Аннаполісі, штат Меріленд, де проходить міжміністерський діалог (AUSMIN – The Australia–US Ministerial Consultations) між двома країнами.

Міністр оборони США оголосив про збільшення присутності  американських військ в Австралії, що призведе до розгортання в країні більшої кількості американських бомбардувальників на ротаційній основі.

Сполучені Штати та Австралія у вівторок розпочали переговори на високому рівні, які зосереджені на стримуванні Китаю, війні Росії в Україні,  а також на проекті атомного підводного човна а рамках співпраці AUKUS та зростанні напруженості на Близькому Сході. 

«Ми поділяємо з Австралією бачення вільного, відкритого та безпечного Індо-Тихоокеанського регіону. Разом наш непорушний альянс допомагає втілити це бачення в реальність. Ми реалізуємо важливі ініціативи щодо позиції сил, поглиблюємо наше оборонно-промислове співробітництво та розширюємо зусилля з нашими регіональними союзниками та партнерами», — наголосив Остін. 

Остін додав, що ці зусилля включають історичне тристороннє партнерство Австралії, Великобританії та США під назвою AUKUS.

У березні Австралія та Велика Британія підписали нову угоду про співпрацю в галузі оборони і безпеки, яка полегшує спільні операції їхніх збройних сил на території обох країн.