UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американці почали менше довіряти Секретній службі США після замаху на Трампа — опитування 

Секретна служба США, яка вже понад століття захищає американських президентів, перебуває під пильною увагою після стрілянини на мітингу Трампа.

Більшість американців мають сумніви щодо здатності Секретної служби США гарантувати безпеку кандидатів у президенти, після замаху на колишнього американського лідера Дональда Трампа минулого місяця, свідчать результати нового опитування Associated Press-NORC.

Читайте також: Гарріс підриває лідерство Трампа у ключових штатах — опитування Bloomberg

Згідно з опитуванням, лише близько трьох із десяти американців абсолютно або дуже впевнені, що Секретна служба може захистити кандидатів у президенти від насильства перед виборами. Семеро з десяти респондентів вважають, що Секретна служба несе принаймні помірну відповідальність на тлі замаху на вбивство.

Секретна служба США, яка вже понад століття захищає американських президентів, перебуває під пильною увагою після того, як нападник наблизився до Трампа на відстань 150 метрів і випустив кілька куль. 

Опитування було проведене після відставки директора Секретної служби Кімберлі Читл. 

Американці схильні стверджувати, що політичні розбіжності в США мають значний вплив у випадку з інцидентом на мітингу Трампа, згідно з результатами опитування.

Так вважає половина дорослого населення США, тоді як приблизно четверо з десяти респондентів заявили, що Секретна служба несе високий рівень відповідальності, а також, що великий вплив має широка доступність зброї.

Демократи частіше вказують на проблему широкого доступу до зброї, тоді як республіканці частіше звинувачують Секретну службу.

Половина американців вважають, що місцеві правоохоронні органи Пенсильванії, де і сталася стрілянина на мітингу, несуть принаймні помірну відповідальність, хоча лише приблизно двоє з десяти заявили про "велику" відповідальність.

Секретна служба вперше була створена як частина Міністерства фінансів США для розслідування підробки американської валюти.  Згідно з документами, відомство почало “неофіційно” охороняти президентів у 1894 році. Конгрес звернувся до Секретної служби з проханням про охорону глав держави після вбивства президента Вільяма Мак-Кінлі у 1901 році.

Захист Секретної служби згодом поширився на найближчих родичів президентів, на віцепрезидентів, а також на колишніх президентів США. Після вбивства в 1968 році сенатора США Роберта Ф. Кеннеді, який балотувався на посаду президента від Демократичної партії, Конгрес санкціонував охорону основних кандидатів у президенти й віцепрезиденти.

В опитуванні, проведеному 25-29 липня 2024 року, взяли участь 1143 учасники. Похибка вибірки для всіх респондентів становить плюс-мінус 4,1 відсоткових пункти.

Читайте також: ЄС створив групу для підготовки до можливого повернення Трампа до влади в США — FT

13 липня під час виступу на мітингу в Пенсильванії у колишнього президента США Дональда Трампа стріляли — куля зачепила його вухо. Агенти Секретної служби нейтралізували нападника. Унаслідок стрілянини загинув один із учасників мітингу. ФБР розслідує напад як замах на вбивство Трампа. 

Детальніше про цей інцидент, а також про передвиборчу ситуацію в США розмірковував Олег Шамшур у статті “Ось куля пролетіла: про замах на життя Трампа й не тільки”.