UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський генерал Веслі Кларк: США потрібен оновлений стратегічний підхід, який відповідатиме новій геополітичній епосі

Штати повинні укріпити “м'яку силу” за допомогою зміцнення “жорсткої”.

Американський генерал, колишній Верховний головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Веслі Кларк опублікував "пам'ятку для президента США", в якій окреслив найактуальніші світові проблеми, а також загрози для лідерства Штатів у світі та способи їх стримування. “Пам'ятка” опублікована на сайті Atlantic Council.

Читайте також: Китай більше не претендує на «нейтральність»: США про підтримку Пекіном війни проти України

За словами генерала, епоха після холодної війни закінчилася. Настає нова геополітична ера, яка вимагає нового бачення, політики та стратегій, щоб запобігти великій війні та краху міжнародного порядку, заснованого на правилах. Перед американськими лідерами стоїть нагальне завдання - оновити основи могутності США. Мир, збереження демократичних цінностей і міцність міжнародної системи залежать від того, наскільки успішно США пройдуть цю нову епоху.

Перший крок до оновлення — це погляд в обличчя реальності: США повинні визнати кілька суворих істин

Читайте також: Попри початок поставок зі США, росіяни ще можуть отримати тактичні переваги на фронті — Салліван

Рекомендації для відродження сили США

У цю нову епоху США повинні укріпити свою “м'яку силу”, зміцнивши основи “жорсткої сили” американського лідерства. 

Читайте також: Допомоги від США Україні вистачить до кінця року — радник Байдена

Чи може таке демократичне суспільство, як Сполучені Штати, що зазнає частих політичних змін, розробити довгострокову стратегію, впоратися з високими ризиками і взяти на себе тягар лідерства, якого вимагає нова геополітична епоха? Від відповідей на ці запитання залежить безпека США й міжнародної системи, заснованої на правилах. Жорстка правда вимагає жорсткого вибору. Сполучені Штати не можуть дозволити собі ухилятися від нього, підсумовує генерал.

Читайте також: У Держдепі розповіли, що про непублічність постачання ATACMS'ів США попросила Україна

На думку істориків війни, сьогоднішня ситуація дуже нагадує 30-ті роки минулого століття, які передували Другій світовій, коли група ревізіоністських держав — кожна зі своїми образами, завищеною самооцінкою та фантомними спогадами про імперське минуле — вирішила змінити світ. Схожа коаліція вочевидь формується й нині навколо Росії.

Різниця із ситуацією майже сторічної давнини полягає в наявності з обох сторін ядерної зброї, гібридному характері війни, передвиборчій лихоманці в демократичних державах. У країнах “вісі зла” такої проблеми немає. Про передчуття третьої світової війни писав посол України в Японії Сергій Корсунський.