UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські сенатори-республіканці занепокоєні зближенням Орбана з Росією та Китаєм

Не всі в Республіканській партії поділяють захоплення Трампа угорським лідером.

П’ятеро американських сенаторів-республіканців занепокоєні зв'язками Угорщини з Росією, яка зближується з Китаєм та майже три роки веде загарбницьку війну в Україні. Спільну заяву американських законодавців, яку вони оприлюднили після візиту до Будапешту цього тижня, поширив на соціальній платформі X посол США в Угорщині Девід Прессман.

«Наша делегація і багато наших колег по Конгресу дедалі більше стурбовані поглибленням і розширенням відносин Угорщини з Росією і триваючою руйнацією її демократичних інститутів», – йдеться в заяві.

Автори документу звертають увагу на те, що Будапешт продовжує ігнорувати занепокоєння, висловлене його союзниками і партнерами щодо поглиблення його зв'язків з Китаєм.

«У наших спільних інтересах, щоб наші країни тісно співпрацювали. Ми закликаємо Угорщину дослухатися до занепокоєння своїх союзників і вжити відповідних заходів», – зазначили сенатори.

Делегація Республіканської партії на чолі з сенатором Джеррі Мораном відвідала Угорщину у складі сенаторів Джона Бузмана, Сьюзен Коллінз, Джона Корніна та Джона Хувена.

Читайте також: Трамп знову сказав, що Угорщина має кордон із Росією - Politico

Візит відбувся після того, як колишній президент Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії на посаду глави Білого дому, висловив підтримку угорському лідеру Віктору Орбану.  

Під час президентських дебатів 10 вересня проти віце-президентки Гарріс Трамп зробив комплімент Орбану, назвавши його «сильним чоловіком». Угорський лідер популярний серед американських консерваторів за просування самопроголошеної «неліберальної демократії», яка включає сильні обмеження на імміграцію та політику щодо ЛГБТК+.  

Читайте також: Посол США в Угорщині розкритикував Орбана за підтримку Трампа

Трамп та інші лідери Республіканської партії розійшлися в поглядах на підтримку Орбана, а лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл  заявив про «тривожну тенденцію» поведінки Угорщини у сфері відносин з Росією.  

Орбан і раніше висловлював свою підтримку Трампу. На початку цього року він назвав його «людиною миру». Того ж місяця Трамп прийняв Орбана у своїй резиденції в Мар-а-Лаго після саміту НАТО, де, за словами угорського авторитарного лідера, вони обговорили «мирну місію 5.0» щодо війни Росії в Україні.