UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсійна реформа наздогнала силовиків

17 березня ц.р. новопризначений міністр праці та соціальної політики В.Надрага підписав листа, який схвилював усі силові структури України...

Автор: Наталія Яценко

17 березня ц.р. новопризначений міністр праці та соціальної політики В.Надрага підписав листа, який схвилював усі силові структури України. Міноборони, МВС, Міністерству з надзвичайних ситуацій, Службі зовнішньої розвідки, СБУ, Держдепартаменту з виконання покарань, Управлінню держохорони, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державній спеціальній службі зв’язку та захисту інформації, ДПАУ, а також, чомусь, Мінтрансу до 22 березня наказувалося подати пропозиції щодо внесення змін у чинне законодавство з питань пенсійного забезпечення військових. «З метою зниження дефіциту Пенсійного фонду України та забезпечення його збалансованості».

Зроблено це, як ідеться в листі, на виконання доручення віце-прем’єра С.Тігіпка від 16.03.2010 р. №12390/0/1-10 «у частині відпрацювання заходів, запропонованих Світовим банком і Міжнародним валютним фондом».

Про те, яким може бути діапазон майбутніх пенсійних змін, читач довідається з опублікованих «ДТ» результатів опитування, які додавалися до листа. Проти кожного пункту відповіді працівники силових структур мали вказати очікувану економію — у мільярдах гривень і відсотках до ВВП. Відчувається сприятливий вплив міжнародних фінансових інститутів!

«ДТ» не сумнівається, що ретельний аналіз ситуації з пенсіями в силових структурах принесе чималу користь. Адже проблеми справді існують: і 43-річні військові пенсіонери, на яких «орати» можна, і всім на заздрість генеральські пенсії... Та хіба в Україні немає супервисоких пенсій суддів Конституційного та Верховного судів, а також народних депутатів? Хіба не одержує опалювач 8 тис. грн. пенсії тільки тому, що він працював на фабриці Національного банку? Хіба ми вже ліквідували зарплати в конвертах і різноманітні ухиляння від пенсійних зборів? Хіба «товсті» затягли паски, щоб мати право пропонувати це «худим»?

Словом, розпочинати оптимізацію треба. Та чи з тих почали?