UA / RU
Підтримати ZN.ua

БОРЩ — КАТЕГОРІЯ ПОЛІТИЧНА?

Не куліш зі шкварками, не вареники з вишнею і навіть не сало є домінантою української національної кухні...

Автор: Віталій Москаленко

Не куліш зі шкварками, не вареники з вишнею і навіть не сало є домінантою української національної кухні. Головною стравою є, безперечно, борщ. У літературі описано близько 30 рецептів українського борщу (полтавський, чернігівський, київський, волинський, львівський та інші). А якщо до столу його подати зі сметаною, пампушками з часником, гіркою перчинкою — голова запаморочиться від смаку і духу… У кожного народу існують свої неповторні наїдки. А от страви, схожої на борщ, не покуштувати в жодній країні. Спроби готувати український борщ десь за океаном не увінчуються успіхом. Перевірено і доведено — не виходить він таким, яким йому належить бути. Не такі овочі ростуть на чужині та й годі, навіть вода і повітря там інші. Тому борщ треба смакувати на рідній землі. Ой-ле-ле! — тільки й вигукне господиня, — та зараз миска борщу обійдеться сімейному бюджету в копієчку. А й справді, чи можливо родині з середнім достатком ласувати сьогодні стравою, яка посідає перше місце в українській кухні?

В народі здавна мовиться: «На одних маслаках борщу не звариш». Тому приготувати гарний борщ на бульйоні з кубиків — марна справа. Потрібне якісне м’ясо на кісточці. На приготування борщу, якого б вистачило на обід сім’ї з чотирьох осіб, необхідно мінімум півкілограма м’яса. Купуймо на базарі свинячі ребра — 9 гривень за кілограм. Далі капуста — 2.50, буряк — по 1.50 гривні за той же кілограм. Морква — 2.50, цибуля — 2—3 гривні, картопля — 1.30. Часник (тримайтесь міцніше) коштує за те ж кіло —15 гривень. Квасоля (одна склянка) —1 гривня. А от сало для засмажки можна нині купити порівняно недорого. 100 грамів томатної пасти — 1 гривня. Ну, а далі лаврове листячко, чорний і червоний перець. Скупилися? А далі давайте рахувати відповідно до рекомендованих і набутих досвідом обсягів закладок усіх компонентів із розрахунку, що закладається 500 —700 грамів м’яса (автор орієнтувався на рецептуру з відомого видання «Книга о вкусной и питательной пище»). Після нескладного підрахунку набігає щонайменше 13—14 гривень. Це якщо без сметани. Дорого чи ні? Рахуймо далі. За статистикою, середня зарплатня в Херсоні становить 280 гривень. Вважаємо, що саме таку зарплату мають обоє дорослих членів сім’ї. Знову ж таки за статистикою 60% зарплати витрачається на харчування. Після нескладних арифметичних дій можна дійти висновку, що сім’я з чотирьох осіб може дозволити собі витрачати щодня на харч 19,2 гривні. При такій розкладці миска борщу сьогодні аж ніяк не по кишені пересічному городянину.

Замислимося, чому городина коштує на Херсонщині так дорого? Були часи, коли на півдні України вирощувалося 70% овочів, які споживала республіка. Дрібним нинішнім господарствам невигідно вирощувати нерентабельну городину для реалізації. Інша справа — зернові і баштанні культури, соняшник. Ет, згинув у вирі реформ херсонський радгосп «Овочевий», котрий «годував» місто дешевими овочами. Зникло безвісти господарство з передовими технологіями вирощування овочів «Городній велетень». Перестав існувати один із найбільших в СРСР Херсонський консервний комбінат, де вироблялися десятки найменувань овочевих консервів, серед них і томатна паста. Отож, у 80-х роках у Херсоні харчовий буряк по 15 копійок за кілограм прів у магазинах системи «Плодовочторг» чи не до травня. Тільки зникла щойно названа система з її величезними овочесховищами. Було колись, «підгодовувала» обласний центр овочами і армія дачників. Так і це в минувшині. До дачних ділянок їх власникам не добратися. Тож борщ на столі українця перетворився в економічну категорію. А може й політичну?