UA / RU
Підтримати ZN.ua

Урядовий квартал: «Київ-Сіті»

Ідея створити урядовий квартал (УК) вже обговорювалася в «ДТ». Її суть — у будівництві комплексу о...

Автори: Володимир Стус, Анатолій Кулебякін

Ідея створити урядовий квартал (УК) вже обговорювалася в «ДТ». Її суть — у будівництві комплексу офісних споруд на одному майданчику й переселенні туди органів виконавчої та судової влади з центральної частини Києва з подальшим використанням вивільнених приміщень у культурно-туристичних цілях. Площа, яку займають міністерства й відомства, судові органи в будинках в історичному центрі Києва, становить 135—145 тис. кв. м. Ми виходимо з того, що офісні приміщення для органів центральної влади займатимуть приблизно таку саму площу.

Для забезпечення фінансування будівництва інфраструктури й офісних приміщень для державних органів пропонується в цьому самому кварталі розмістити офісні споруди бізнес-сектора площею 270—280 тис. кв. м. Частину офісних площ для бізнес-структур пропонується продати ще на етапі проектування й будівництва. Іншу частину — здавати в оренду після введення в експлуатацію УК.

Також доцільно включити до складу УК низку великих об’єктів культурного, розважального й торговельного профілю, зокрема багатофункціональний концертно-розважальний комплекс, що відповідає вимогам міжнародних конкурсів і форумів.

Проект орієнтовано на виконання таких цілей:

— звільнити місця в центрі міста для будівництва й реконструкції готелів, об’єктів культурного та спортивного призначення;

— розвантажити транспортні шляхи та стоянки в центрі столиці;

— поліпшити умови роботи державних службовців;

— підвищити ефективність роботи держслужбовців за рахунок збільшення можливостей використання горизонтальних зв’язків;

— точніше визначити єдині стандарти ефективності роботи держслужбовців міністерств і відомств;

— знизити дефіцит офісних приміщень для корпоративного сектора в Києві;

— оптимізувати та скоротити витрати на обслуговування діяльності міністерств і відомств за рахунок об’єднання низки функцій (охорони, інформатизації, зв’язку, опалення, експлуатації будинків).

Розміщення УК таких розмірів у районах, які прилягають до центру, у принципі неможливе. У спальних районах відповідних зручних майданчиків також не залишилося. Основні вимоги до майданчика:

— відсутність сторонніх поза профільними будівлями всередині групи урядових офісних будинків УК;

— можливість створення зручних транспортних розв’язок у різних напрямках;

— час їзди до міжнародного аеропорту (Борисполя) у межах 30—40 хвилин у годину пік;

— наявність станції метро;

— наявність потужних інженерних комунікацій або на самому майданчику, або поблизу нього.

З огляду на ці вимоги, майданчики, потенційно придатні для будівництва, можна розділити на дві категорії:

— на місці наявних промислових зон («Більшовик», Теличка та ін.);

— на околиці Києва, на відстані однієї-двох станцій метро від станцій «Лісова», «Бориспільська», «Героїв Дніпра», кінцева станція метро Подільсько-Воскресенської лінії на лівому березі.

Нам видається найпривабливішим варіант розмістити урядовий квартал на околиці міста. Наявні проблеми цілком піддаються розв’язанню. Метро на Оболоні та в напрямку Борисполя — неглибокого залягання, й будівництво ще однієї станції не коштуватиме дуже дорого. Наземне метро в напрямку Броварів буде ще дешевше. Загальне збільшення витрат передбачається компенсувати за рахунок збільшення частки будівництва офісних будинків для приватного сектора, торговельних і культурно-спортивних об’єктів.

Орієнтуючись на розміщення УК на околиці міста, відповідну вартість землі і спорудження будинків, ми пропонуємо робити урядові споруди невисокими — 6—9 поверхів (будинки середньої поверховості дешевші в експлуатації), у разі радіального компонування — розташувати будинки каскадом, забезпечивши вид на озеро або галявину з верхніх поверхів наступних споруд; забезпечити вищий рівень безпеки за можливих надзвичайних подій.

Офісні будинки корпоративного сектора пропонуємо споруджувати баштового типу в 22—24 поверхи. Така поверховість дасть можливість розмістити в кварталі достатню кількість офісних площ, продаж яких цілком компенсує витрати на будівництво урядового кварталу в цілому.

Ще на етапі створення концепції доцільно зарезервувати низку територій, що прилягають до кварталу. Очевидна й необхідність спорудження в майбутньому кварталу службового житла для державних службовців, кількох готелів для відряджених, допоміжних будинків. Також заздалегідь слід потурбуватися про місце під вертолітний майданчик.