UA / RU
Підтримати ZN.ua

УКРАЇНСЬКИЙ ПАРАДОКС

В. НАВРОЦЬКИЙ, доктор медичних наук Нещодавно в Криму проходила представницька п’ятиденна VIII міжнародна конференція «Екологія і здоров’я людини...

Автор: В. Навроцький
В. НАВРОЦЬКИЙ, доктор медичних наук

Нещодавно в Криму проходила представницька п’ятиденна VIII міжнародна конференція «Екологія і здоров’я людини. Охорона водного і повітряного басейнів» за участю 250 вчених з України, Росії, Білорусі, Криму, країн далекого зарубіжжя.

З огляду на наростання загрозливих негативних явищ, організатори конференції закликали вчених вносити конкретні пропозиції, спрямовані на поліпшення ситуації зі здоров’ям населення.

У цьому зв’язку наше повідомлення викликало особливу зацікавленість аудиторії, оскільки запропоновані заходи не потребують додаткових матеріальних витрат, будуть стимулювати розвиток аграрного сектора господарства країни і дадуть можливість повною мірою використовувати наявні курортні ресурси і мінеральні джерела. Мова йде про комплексне лікування виноградом, сухими виноградними винами в сполученні з мінеральними водами і природними кліматичними чинниками України, зокрема Криму.

Сучасні міжнародні, вітчизняні наукові дослідження дозволяють пояснити безсумнівний клінічний ефект лікувального та профілактичного використання винограду та вина в боротьбі зі старінням людини, розвитком онкологічних захворювань, алкоголізму й особливо з наслідками радіологічних опромінень.

Зазначені ефекти пов’язані, насамперед, із наявністю у вино- граді, у сухих столових винах, особливо червоних, крім різноманітних вітамінів, мікроелементів, ферментів, потужних антиоксидантів і речовин із протираковою активністю. У зв’язку з чим у більшості цивілізованих країн червоні вина офіційно рекомендують особам, які професійно пов’язані із радіаційною небезпекою.

Міжнародні статистичні дослідження, проведені в кількох десятках країн Європи й Америки за єдиною програмою, дозволили розкрити секрети «французького парадокса», який полягав у тому, що жителі південних регіонів Франції, які не дотримуються спеціальних дієт, не бігають підтюпцем тощо, у кілька разів рідше страждають на інфаркт міокарда, інсульт, ніж, приміром, американці, котрі активно займаються спортом, начебто приділяють увагу фізичним навантаженням. Суть явища полягає в тому, що французи цього регіону традиційно, століттями систематично п’ють сухі столові виноградні вина, а американці, жителі північних районів Франції, Європи віддають перевагу міцним спиртним напоям, винам, що містять велику кількість спирту.

Україна, Крим лежать у благодатній вузькій кліматичній смузі земної кулі, де росте виноград, виготовляються недорогі сухі виноградні вина. Тут багато екологічно чистих мінеральних джерел і курортів, що являються прекрасною базою для проведення науково обгрунтованих лікувальних заходів у боротьбі з радіаційними ураженнями та їхньою профілактикою. Але ці можливості країни, на жаль, до цього часу просто ігноруються необізнаними, інертними чиновниками різноманітних відомств, особливо медицини.

Ще древні греки використовували воду для розведення вина в традиційних співвідношеннях 1:1, 1:3, 1:5. Вони ж із цією ж метою використовували морську воду. Серед мінеральних вод України для розведення столових вин, на наш погляд, варто рекомендувати, насамперед, хлоридно-натрієві, маломінералізовані (2,0—3,7 р/дм3), слаболужні типу «Куяльник», «Миргородська», «Степанська» і нову «Південно-східну» (Дніпропетровськ). Обгрунтуванням для застосування саме мінеральних вод може слугувати науково доведена їхня антирадіаційна дія. Великі можливості підвищення захисних сил організму людини має також перевірене поколіннями раціональне використання природних чинників (сонця, моря, екологічно чистого повітря тощо) курортних місцевостей країни.

Обов’язок учених країни включити в програму оздоровлення народу всі наявні природні, легкодоступні, недорогі, економічно вигідні ресурси та методи, у тому числі — виноград, сухі вина, мінеральні води, кліматолікування.

Але в нас є свої українські парадокси: Мінздоров категорично забороняє використовувати вина в санаторіях, у той час як кожна престижна здравниця (у тому числі ті, де відпочивають і високопоставлені чиновники Мінздорову) обов’язково має спеціально створені бари, що торгують не так сухими виноградними винами, як кріпленими і горілкою, коньяками (незважаючи на «попередження» Мінздорову!).

Наша програма дій викладена в книжці «Істина в вині» (1999 р.), у брошурі «Виноград, вино: на здоров’я» (2000 р.) і знайшла підтримку сучасних піонерів упровадження цих методів, вчених і практиків. Залишилося найпростіше — перебороти горезвісні бюрократичні бар’єри.

ІІ