Американські вчені оголосили про розгадку так званого французького парадокса. Йдеться про те, що французи, які споживають у великих кількостях сири, тваринні олії та іншу важку їжу, менше схильні до серцево-судинних патологій, ніж занепокоєні правильним харчуванням американці. Власне, ця закономірність давно вже пов’язувалася з традиційним регулярним вживанням французами червоного вина, проте тільки нині вдалося встановити, які саме конкретно компоненти цього напою мають профілактичні властивості.
Як повідомляє в недавньому номері журнал Nature, ними виявилися пігменти поліфеноли. Ці пігменти відсутні в білих і рожевих винах, а в червоному виноградному соку вони, хоча і в невеликих дозах, є. Поліфеноли пригнічують синтез пептида ендотеліну-1, який бере участь у закупорці артерій.
У лабораторних експериментах культури клітин, вирощені з кровоносних судин корів, обробили екстрактами 23 червоних вин: чотирма білими, одним рожевим і одним сортом червоного виноградного соку. У випадку з червоними винами був зареєстрований достовірний ефект зниження вироблення клітинами ендотеліну-1, який був наявний у випадку з виноградним соком, але вираженим слабкіше. У випадку з білими і рожевим вином вищезгаданий ефект не був зареєстрований узагалі. Як показала статистика, сила впливу залежить також від сорту винограду, з якого виготовляють червоне вино. Найефективнішими виявилися сорти каберне і совіньон. Отже, Роджер Кордер, який керує даним дослідженням, не сумнівається: регулярне споживання червоного столового вина в помірних дозах може істотно знизити ризик серцево-судинних захворювань.