UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦЕРН святкує золотий ювілей

Ідея створення міжнародного центру ядерних досліджень виникла ще 1949 року, проте офіційною датою н...

Автор: Євген Сташевський

Ідея створення міжнародного центру ядерних досліджень виникла ще 1949 року, проте офіційною датою народження Європейської ради з ядерних досліджень став 1954 рік, коли 12 країн-учасниць ратифікували договір про його створення. Нині офіційними учасниками цієї організації є 20 європейських країн, а ще кілька, включно зі США, Японією та Китаєм, мають статус спостерігачів. Об’єднання найкращих інтелектуальних сил Європи та всього світу, як і передбачалося, дозволило вирішити ті завдання, які непосильні для окремих країн ні з наукової, ні з матеріальної точок зору.

Найяскравіший приклад — будівництво Великого андронного коллайдера — надпотужного прискорювача (його будівництво має завершитися 2007 року). Цей прискорювач розміщений у підземному тунелі, протяжність якого — 27 кілометрів.

У активі багатотисячного колективу цієї організації вже багато досягнень, якими вони по праву пишаються. Саме тут було розроблено гіпертекстову мову HTML і створено перший веб-сервер та браузер, що поклало початок створенню Інтернету.