UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шведи знову під Полтавою. З інвестиціями

У червні наступного року минає 300 років з часу Полтавської битви, яка змінила хід європейської історії...

Автор: Людмила Кучеренко

У червні наступного року минає 300 років з часу Полтавської битви, яка змінила хід європейської історії. Для Росії це була перемога, для Швеції — поразка, а для України — катастрофа, бо після цього почалася майже 300-літня російська окупація і Україна втратила шанс отримати державність. На цьому сходяться серйозні вчені трьох країн. Як і на тому, що круглу дату треба відзначати, але не святкувати.

Прагматичні шведи вирішили відзначити історичну подію втіленням у життя корисного інвестиційного проекту. Таке завдання діловим колам Швеції поставив уряд країни. Після вивчення особливостей української економіки представники бізнесу зупинилися на проекті котельні, що працює на альтернативних видах палива.

Справа в тому, що скандинавська держава набагато раніше за Україну зіткнулася з проблемою дефіциту енергоносіїв. Тому шведи почали заміщувати ресурси, що вичерпуються, на альтернативні — насамперед, біомасу. А уряд стимулював цю справу: ті, хто бажав реконструювати та перепрофілювати котельні, мали змогу отримати пільгові кредити.

Відтак, у Швеції переобладнано вже половину котелень. Замість газу чи мазуту в них спалюється брикетована солома та інші відходи. Таким чином країна має відносно дешеве тепло й позбулася енергетичної залежності.

Враховуючи постійні проблеми із постачанням імпортного газу, Україні вочевидь варто скористатися досвідом Швеції.

Шведська сторона обрала чотири області, де впроваджуватимуться пілотні проекти, — Рівненську, Тернопільську, Донецьку і, звісно, Полтавську, враховуючи спільну історію 300-літньої давнини.

Реконструювати котельні на Полтавщині планують у райцентрі Решетилівка. Нині тут житловий фонд обслуговують три котельні, які щороку приносять майже мільйон збитків. Протягом року дві з них шведи планують переобладнати з газу на використання соломи, відходів деревини, листя, а замість третьої збудувати топкову.

Деякий час котельні знаходитимуться у концесії спільного українсько-шведського підприємства, а після цього їх передадуть у комунальну власність Решетилівської селищної ради.

Наміри про співпрацю були задекларовані у Полтавській обласній державній адміністрації під час візиту шведської делегації. Обласна влада пообіцяла сприяння шведським інвесторам, адже це шлях подолання енергетичної залежності та економії дороговартісних ресурсів.