UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПОГОВОРИМО МОВЧКИ

Вчені NASA розробили спеціальну комп’ютерну програму, здатну розпізнавати слова, не сказані вголос...

Вчені NASA розробили спеціальну комп’ютерну програму, здатну розпізнавати слова, не сказані вголос.

Програма аналізує нервові сигнали, що посилаються мозком язику, горлу й голосовим зв’язкам. Для зчитування цих сигналів під підборіддям і по обидва боки адамового яблука прикріплюються спеціальні датчики величиною з гудзик.

За словами Чака Йоргенсена з Каліфорнійського дослідницького центру NASA, який очолює групу розроблювачів, предметом аналізу є беззвучна мова або шепіт, коли людина читає щось мовчки або розмовляє сама з собою. При цьому виникають біологічні сигнали, не залежно від того, ворушаться губи людини чи її лицьові м’язи.

Такі датчики вже використовувалися для простого пошуку в Мережі, і колись, сподіваються вчені, аналогічними системами буде оснащено скафандри космонавтів, які зможуть у такий спосіб віддавати беззвучні команди апаратурі або роботам. Вони також допоможуть людям розуміти одне одного в гучних місцях, таких, приміром, як аеропорти, і дозволять спілкуватися німим або тим, хто втратив голос. Крім того, ця технологія буде корисною і для традиційних методик розпізнавання мови.

На першому етапі тестування програми вчені навчили її сприймати шість слів — іти, зупинитися, ліворуч, праворуч, альфа, омега — і 10 цифр. Учасники експерименту, підключені до датчиків, беззвучно вимовляли ці слова, і програма розпізнавала їх із точністю до 92%.

Далі дослідники побудували з букв алфавіту матрицю, пронумерувавши її рядки та стовпчики числами від 0 до 9. Отож кожна буква — елемент матриці — позначається в ній унікальною парою координат. З допомогою такої матриці дослідники беззвучно задали пошук слова «NASA» на одному з відомих пошукових серверів. У такий спосіб їм удалося здійснити пошук у Мережі без допомоги клавіатури.

Нині вчені випробовують нові, «безконтактні» датчики, що зможуть зчитувати м’язові сигнали навіть через одяг.