UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погоду в інформаційному суспільстві роблять блоггери

Смертоносний ураган «Катріна», як відомо, обрушився на Новий Орлеан 29 серпня. На підставі даних метеослужб наказ про евакуацію мер міста Рей Нейджін віддала напередодні...

Автор: Євген Сташевський

Смертоносний ураган «Катріна», як відомо, обрушився на Новий Орлеан 29 серпня. На підставі даних метеослужб наказ про евакуацію мер міста Рей Нейджін віддала напередодні. А про необхідність такого кроку ще 26 серпня заявив Брендан Лой, на той момент ще не дуже відомий блоггер зі штату Індіана.

23-річний студент, який вивчає юриспруденцію, називає себе «метеопрофаном», хоча й визнає, що інтерес до погоди, та зокрема до ураганів, виявився в нього ще в хлоп’ячому віці, після того як над США пронісся ураган «Х’юго». Відтоді він став пильно відслідковувати всю інформацію щодо катаклізмів. Хлопець пос-тійно стежить за офіційним веб-сайтом Національного центру завбачення ураганів, розміщає на своєму веб-блозі супутникові знімки, обговорює в Інтернеті намічені тенденції з іншими «метеофанатами». Утім, назвати його веб-сайт серйозним джерелом метеорологічної інформації складно — набагато більше там різноманітних відомостей про успіхи його улюблених футбольних команд (до речі, назва його сайта — irishtrojan.com), політику, тероризм тощо. Однак його попередження про ураган, що наближається, компанія BlogPulse, яка щодня аналізує зміст 15,6 мільйона блогів, виявила, і вже 28 серпня віртуальна творчість Брендана вийшла на 14-те місце за цитованістю серед усіх інформаційних джерел, які мають відношення до урагану. До того ж, доморослий оракул відразу ж сповістив про свій прогноз мера Нового Орлеана, зателефонувавши їй в офіс і попередивши про необхідність термінової евакуації всіх жителів міста.

Нині, у зв’язку з початком занять, своїм сайтом Брендан займається набагато менше. Зате йому на зміну прийшли інші блоггери — саме завдяки їхнім веб-камерам, установленим безпосередньо в зоні лиха, весь світ має можливість своїми очима побачити невідредаговану та неприкрашену правду про те, що саме там відбувається. Наприклад, що мародерством займаються не лише й не стільки чорні, що поліцейські (ті, які не залишили місто, вивозячи на службових машинах свої сім’ї) ведуть боротьбу з бандами не за відновлення порядку, а у своїх власних корисливих інтересах, про приклади мужності, солідарності та організованості серед багатьох постраждалих. Адже невипадково в західній пресі дедалі частіше зустрічається термін «блогосфера», закони проживання в якій ми лишень маємо засвоїти.