UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПОДІЯ РАЙОННОГО МАСШТАБУ З ГЛОБАЛЬНИМИ НАСЛІДКАМИ ДЛЯ ТРУДОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

Українська державна служба зайнятості, що існує вже 13 років, проводить величезну роботу з працевлаштування громадян...

Автор: Олександр Артеменко

Українська державна служба зайнятості, що існує вже 13 років, проводить величезну роботу з працевлаштування громадян. Її послугами впродовж цих років скористалося понад 20 мільйонів безробітних. Роботою було забезпечено 5,5 мільйона чоловік, ще понад 1 мільйон пройшли професійне навчання, під час якого набули нових спеціальностей. Пошук досконаліших і ефективніших методів обслуговування незайнятого населення триває, що дозволяє нашій країні вирішувати проблему скорочення безробіття не гірше, ніж у розвинених європейських державах.

Єдина інформаційно-аналітична система (ЄІАС) служби зайнятості, розробляти і впроваджувати яку Державний центр зайнятості почав 1998 року, забезпечує якісно новий рівень соціального захисту українських громадян, кардинально змінює обличчя державної служби зайнятості, допомагаючи їй стати структурою високоорганізованою, яка б повністю відповідала сучасним вимогам. ЄІАС стала дійовим інструментом інформаційного супроводу Єдиної технології обслуговування незайнятого населення. Її серійне впровадження стартувало 1 липня минулого року, а на березень нинішнього року новою системою вже охоплено 611 регіональних центрів. Останньою ланкою в цьому ланцюгу на сьогодні став центр зайнятості міста Дубно Рівненської області, який надає свої послуги населенню всього Дубенського району. Маючи доступ до єдиного інформаційного простору, жителі району можуть тепер самостійно отримувати інформацію про наявність вакансій не лише за місцем проживання, а й в інших регіонах України.

Вперше місто Дубно (Дубен) згадується в літописі 1100 року, і в сучасному своєму стані воно залишається справжньою архітектурною скарбницею. Але той факт, що донедавна місцевий центр зайнятості розміщувався в орендованому старому приміщенні, побудованому ще 1870 року, не додавав місту історичного шарму. Прийом громадян проходив у чотирьох тісних пристосованих кімнатах, і, якщо врахувати, що за роки існування центру соціальні послуги було надано понад 30 тисячам громадян, можна лише уявити обстановку, в якій це відбувалося, і подивуватися витривалості й терпінню як його працівників, так і клієнтів.

Нарешті 2001 року було придбано адміністративний будинок, що раніше належав одній із місцевих фабрик, і в досить стислі терміни реконструйовано його. Перехід у нове велике приміщення, обладнане сучасною технікою та меблями, дозволив приймати значно більшу кількість відвідувачів і поліпшити умови надання послуг клієнтам, створити просторі виробничі сектори, що відповідають вимогам Єдиної технології обслуговування незайнятого населення, — довідково-консультаційний, самостійного пошуку роботи, профінформаційний, реєстраційно-приймальний, активної підтримки безробітних, взаємодії з роботодавцями. Відвідувачі отримали можливість, зокрема, самостійно працювати з різною інформацією з метою свого подальшого працевлаштування, використовуючи весь банк наявних вільних робочих місць, а також дані про підприємства, на яких їхня праця може знадобитися. У свою чергу, роботодавці можуть підбирати робітників на замовлення, здійснювати їх професійну підготовку і підвищення кваліфікації, зокрема й на робочому місці, проводити співбесіди безпосередньо у приміщенні центру.

Офіційне відкриття Дубенського центру зайнятості відбулося 26 лютого. На ньому були присутні заступник міністра праці та соціальної політики України Георгій Галиць, голова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття Сергій Прохоров, директор Державного центру зайнятості — керівник виконавчої дирекції фонду Володимир Галицький, керівники Волинського, Закарпатського, Івано-Франківського, Львівського, Чернівецького, Черкаського обласних та Київського міського центрів зайнятості.

Без уявлення про те, що таке Єдина інформаційно-аналітична система служби зайнятості, важко зрозуміти, чому до події, здавалося б, районного масштабу прикута така пильна увага. ЄІАС — система глобальна, яка об’єднає всі центри зайнятості, розподіливши між ними функції за ієрархією. Частина функцій від місцевого рівня переходить на обласний і вище — на державний рівень, що дозволить вивільнити працівників базових центрів для безпосередньої роботи з населенням. ЄІАС передбачає створення уніфікованої оперативної бази даних про попит на робітників, пропонування робочої сили та можливості професійного навчання в Україні, забезпечує можливість електронного взаємообміну з Пенсійним фондом, органами державної влади, субсидій, статистики, податкової адміністрації, соціальними партнерами тощо. Це допомагає скоротити термін обробки документів клієнтів, зменшити кількість довідок, які їм видаються, уникнути невідповідності даних. Крім того, створюються інструменти організації, а також інформаційної підтримки управлінських рішень з надання послуг, фінансових потоків, персоналу і документообігу служби зайнятості. Все це дозволяє формувати базу даних про вакансії та пропонування робочої сили на базовому рівні (у межах одного району або міста) у режимі реального часу, в нічний час передавати ці дані в регіональний (обласний) центр зайнятості, а звідти — у державний. Таким чином, уже наступного дня в будь-якому центрі зайнятості країни і на web-порталі служби з’являється інформація про вакансії та професійно-кваліфікаційний склад претендентів на роботу не тільки у своєму районі чи області, а й у цілому по Україні. Введення ЄІАС у повному обсязі буде завершено вже на кінець третього кварталу нинішнього року. Слід додати, що Державний департамент інтелектуальної власності визнав такий спосіб доведення інформації до суб’єктів служби зайнятості (ЄІАС) як винахід із надання державних соціальних послуг. Ось так події районного масштабу набувають глобального звучання.

— Сьогоднішня подія знаменна тим, — сказав на урочистому відкритті Дубенського центру зайнятості заступник глави обласної держадміністрації Юрій Кичатий, — що ми стали свідками того, як держава йде назустріч тим своїм громадянам, котрі мали нещастя отримати статус безробітних. Це крок назустріч і тим роботодавцям, які, нарощуючи економічний потенціал своїх підприємств, свого малого та середнього бізнесу, шукають висококваліфікованих робітників, аби зміцнити їхніми навичками і знаннями свої виробничі потужності. Позиція обласної державної адміністрації — всебічна підтримка і щира вдячність усім, хто прагне своїми діями зменшити соціальну напругу. Створення таких центрів зайнятості, які мають всеосяжну базу даних, напрацьовані схеми співпраці з роботодавцями, належні умови для надання послуг відвідувачам дає чудовий ефект, і в цьому можна переконатися вже зараз. Рівнем уваги до людини зі статусом безробітної, спектром пропозицій, що надаються їй у центрах зайнятості, визначається рівень цивілізованості влади в цьому питанні. Усе, що сприяє забезпеченню конкретної людини гідною роботою, усі послуги, скориставшись якими, вона може визначитися зі своєю роллю в суспільстві сьогодні, — тут. І саме таке ставлення до проблеми працевлаштування є справді державною позицією.