UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не гнатися за марницею…

Тринадцятого листопада 2008 року депутатам Верховної Ради України серед чергових антикризових зак...

Автор: Віктор Вергунов

Тринадцятого листопада 2008 року депутатам Верховної Ради України серед чергових антикризових законопроектів було роздано проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» з метою «… вдосконалення правових відносин у сфері бібліотечної справи». Документ на ім’я спікера направила від імені Кабінету міністрів України прем’єр-міністр України. Здається, у проекті поданого на розгляд документа все викладено добре, доки в додатках до основного тексту не натрапляєш на нову редакцію у викладі статті №5 «Основи організації та функціонування бібліотечної системи України»…

Скористаюсь нагодою, щоб нагадати: у Києві на вулиці Геро­їв Оборони, 10 розміщується третя у світі — після Національної сільськогосподарської бібліотеки США та ЦНСГБ РАСХН у Моск­ві — Державна наукова сільськогосподарська бібліотека Україн­ської академії аграрних наук. Вона є галузевим депозитарієм для понад одного мільйона примірників сільськогосподарської та лісотехнічної літератури двадцятьма п’ятьма мовами світу. В ній трудиться 91 працівник із потужним науковим потенціалом, а також навчаються близько 30 аспірантів та док­торантів. Вона зберігає майже
50 тисяч примірників книжок, які належать до національного культурного надбання України.

Наша бібліотека, що спільним наказом № 178/45 від 1.07.2002 року Мінагрополітики України та УААН визнана голов­ним координаційним, науково-дослідним, бібліотечно-інформаційним і методичним центром сільськогосподарських бібліотек вищих навчальних закладів І — ІV рівнів акредитації, підпорядкованих МАП України, та науково-дослідних інститутів і дослідних станцій УААН, вирішує проблеми інформаційно-бібліотечного супроводу наукового забезпечення агропромислового вироб­ництва провідного сектору еконо­міки країни. І ось наукове наповнення цієї роботи Кабінет міністрів України планує скасувати.

Здається, таким чином, вилучивши науку, Міністерство культури і туризму України робить спробу підпорядкувати всі бібліо­теки країни собі. Зрозуміло, що в такій ситуації доктори й кандидати наук у бібліотеках країни — крім бібліотеки ім. Вернадського — працювати не залишаться. Хіба така політика може сприяти євроінтеграції?

Так, чого доброго, наступним кроком, іншим законом або доповненням до нього, буде ліквідовано й галузеві академії!

Незважаючи на те, що Мін­культури не включив нашу бібліотеку до Національної програми збереження культурних цінностей України, ми самотужки виконуємо цю роботу, насамперед завдяки сприянню президента УААН академіка М.Зубця. Зберігаємо цінні та рідкісні видання й інші бібліотечні установи, підпорядковані нам. Цю інформацію хочу донести і до мера Києва Л.Черновецького, до якого зверталися по допомогу й завжди отримували відмову.

Цим публічним зверненням хочу просити Ю.Тимошенко відкликати проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» на доопрацювання, а також розглянути пропозицію щодо створення при Кабінеті міністрів України Національної агенції або комітету з питань бібліотек і бібліотечної справи й доручити новоствореному органу розробити і прийняти доктрину про бібліотеки та бібліотечну справу України.

Крім того, хочу звернутися до народних депутатів України Б. Колесникова та Р.Ахметова: з одного боку — як до державних діячів, а з іншого — як до певною мірою земляків, бо понад двадцять років віддав Луганщині. Якщо є така можливість, побудуйте в районі Голосіївського лісу приміщення для Національ­ної наукової сільськогосподарської бібліотеки УААН. Ви вже започаткували досвід такої реальної допомоги Україні на шляху до європейської інтеграції, відкривши бібліотеку імені Є. Кушнарьова у Харкові. Чому б ще раз не виконати святу місію?

У всі часи існування цивілізацій на теренах України сільське господарство було й залишається провідним сектором економіки держави. І, найпевніше, для України в Біблії записано: «Хто оброблює землю свою, той хлібом насичується, хто ж за марницею гониться, той позбавлений розуму».