UA / RU
Підтримати ZN.ua

ІСТОРИЧНІ ВІХИ БІОТЕХНОЛОГІЇ

II тис. до н.е. — використання дріжджів для одержання вина, пива й дріжджового хліба 1700-ті роки — на...

II тис. до н.е. — використання дріжджів для одержання вина, пива й дріжджового хліба

1700-ті роки — натуралісти ідентифікують рослини-гібриди

1861 — Луї Пастер розробляє технологію пастеризації

1865 — Грегор Мендель, батько сучасної генетики, експериментує з бобовими рослинами й доходить висновку, що існують певні невідомі на той момент частинки, які пізніше стали відомі як гени/ДНК, що передають ознаки від покоління до покоління

1922 — американські фермери закуповують гібридні сорти кукурудзи. З 1930 по 1985 рік простежується підвищення врожайності пшениці на 600 відсотків

1944 — учені підтверджують, що ДНК, наявна в ядрі чи в центрі будь-якої клітини, є субстанцією, відповідальною за передачу спадкової інформації, й містить ключі до нашого минулого

1953 — лауреати Нобелівської премії Джеймс Уотсон і Фредерік Крік відкривають структуру ДНК у вигляді подвійної спіралі

1970 — Норман Борло отримує Нобелівську премію за створення сортів пшениці Зелена Революція. Це стало першим випадком визнання наукових заслуг селекціонера

1973 — Стенлі Коен і Герберт Бойєр переносять ген, специфічну частинку ДНК, з одного організму в інший

1982 — перше комерційне застосування біотехнології для одержання людського інсуліну, який використовується для лікування діабету

1983 — виведення перших рослин з використанням методів біотехнології

1990 — перший харчовий продукт, модифікований методом біотехнології, фермент, який застосовували при виготовленні сиру, було дозволено для використання у США

1992 — адміністрація з контролю над харчовими продуктами й лікарськими препаратами ухвалює, що продукти харчування, отримані з використанням біотехнологічних методик, мають регулюватися тим самим способом, що й отримані з використанням традиційних методик

1994 — FLAVR SAVR помідори — перший харчовий продукт, отриманий з використанням біотехнологічних методик

1995 — впровадження в практику першого сорту сої, виведеного з допомогою біотехнології

1997 — американський уряд схвалює 18 різновидів зернових, отриманих з використанням біотехнології

1999 — виведено «Золотий рис», збагачений каротином, для профілактики сліпоти в дітей країн, що розвиваються

2000 — створення Ради з біотехнологічної інформації. ASTA приєднується до неї як асоціативний член, і зернова промисловість рухається вперед.