UA / RU
Підтримати ZN.ua

ІНФОМАГІСТРАЛЬ

Beagle-2 зацікавилися інопланетяни? Те, що вода на Марсі не просто була, а вільно текла його поверхнею, визнано на досить високому науковому рівні...

Автор: Оксана Приходько

Beagle-2 зацікавилися інопланетяни?

Те, що вода на Марсі не просто була, а вільно текла його поверхнею, визнано на досить високому науковому рівні. Стів Сквайерс, керівник наукової програми НАСА, на спеціальній прес-конференції заявив: у місці приземлення американського марсохода Opportunity виявлено достовірні сліди «водної» ерозії грунту. Адже галька і специфічне розшарування гірських порід могли виникнути лише під впливом потоків води. Нині дослідники переконливо заявляють, що наявність рідини на Марсі цілком могла започаткувати зародження життя. Залишилося тільки знайти її саму чи хоча б її сліди. Власне, цим американські вчені й збираються займатися.

А тим часом британці намагаються з’ясувати причину загибелі свого марсоходу. Основна версія — Beagle-2 міг розбитися об поверхню Червоної планети через помилки в розрахунках щільності марсіанської атмосфери. Тепер з’ясовується, що щільність атмосфери на висоті 30—40 кілометрів над поверхнею Марса могла виявитися значно нижчою від закладеної в розрахунки. Отже, не виключено, що парашути й амортизаційні подушки спрацювали надто пізно або не спрацювали взагалі.

На знімках марсіанської поверхні, зроблених з орбіти, у районі гаданого приземлення Beagle-2 можна розрізнити кілька яскравих плям. Вважають, що це осколки розбитого апарата. Втім, на тих самих знімках зафіксований і якийсь поки що непізнаний об’єкт. Можливо, подальші дослідження дозволять установити, що ж це було.

«Золотисте» братство

Штами золотистого стафілокока, несприйнятливі до пеніциліноподібних препаратів, — давній головний біль медиків. Фахівці добре обізнані як із теоріями їх виникнення (дія природного відбору в процесі опрацювання різноманітними антибіотиками), так і з методикою їх знищення (антибіотики інших груп та ретельне дотримання правил дезинфекції). А ось дільничні лікарі з цією проблемою зіштовхуються нечасто. Принаймні зіштовхувалися. Нині ж, за даними Бонні Бок, фахівця з інфекційних захворювань із Каліфорнії, у двох третинах випадків причиною виникнення великих абсцесів у «здорових» пацієнтів є саме резистентні до пеніциліну стафілококи.

З 2002 року в США було зареєстровано кілька потужних спалахів позалікарняних інфекцій, викликаних такими резистентними штамами стафілококів, — серед новонароджених, ув’язнених, футболістів і гомосексуалістів. Аналіз ДНК засвідчив повну ідентичність штамів мікроорганізмів у всіх цих випадках та істотні відмінності від штамів типових «лікарняних» стафілококів.

Вивчення причин виникнення і масового поширення резистентних до антибіотиків стафілококів лише розпочинається. Проте вже відомо, що ці штами бактерій мають набагато вищу вірулентність — у 30 відсотках випадків аналогічні інфекції виявлено у членів сімей інфікованих. Чинники ризику в даних випадках — порушення цілісності шкірного покриву (попрілості в новонароджених і натертості в спортсменів), а також недотримання правил особистої гігієни. І, звісно ж, потрібно рішуче позбуватися звички без особливої потреби приймати антибіотики.

ГМ-кукурудзі — «зелену» вулицю?

Країни Євросоюзу, що затято опиралися поширенню на своїй території генетично модифікованих організмів (ГМО), починають поступатися позиціями. Свідчення того — грудневе голосування експертів спеціалізованого комітету Євросоюзу з питань біотехнологій: думки розділилися, хоча загальне рішення було прийняте все ж таки на користь продовження мораторію на ГМО (він діє з 1998 року). Однак Іспанія, Ірландія, Великобританія, Швеція, Голландія та Фінляндія висловилися за дозвіл імпорту ГМ-кукурудзи. Недавно міністр екології Великобританії Маргарет Беккет заявила, що випробування безпеки ГМО, які протягом трьох років проводилися за рішенням уряду, завершилися. ГМ-кукурудза, стійка до нового гербіциду, зарекомендувала себе досить безневинною, тоді як генетично змінений буряк і рапс занадто сильно придушували бур’яни, порушуючи тим самим екологічну рівновагу.

У результаті сорт кукурудзи Shardon LL фірми Bayer отримав тимчасовий (до 2006 року) дозвіл на комерційне вирощування. При цьому британські фермери навряд чи встигнуть висадити його на своїх полях навіть 2005 року, оскільки доведеться узгодити ще багато питань. По-перше, Шотландія й Уельс наполягають на своєму статусі ГМ-вільних зон, що має бути враховано у процесі районування нового сорту. Крім того, аби уникнути перехресного запилення, поля з ГМ-кукурудзою мають бути обгороджені санітарними зонами. І, нарешті, необхідно отримати ліцензію на пестицид, стійкість до якого вироблена в цієї кукурудзи.

Рішення уряду було зустрінуте неоднозначно. Адже, як засвідчило опитування громадської думки, 90% британців вважають, що ГМО завдають шкоди навколишньому середовищу і становлять ризик для здоров’я людини. А 54% опитаних категорично виступають проти комерційного розведення ГМО.