UA / RU
Підтримати ZN.ua

І СХРЕСТИЛИ ЛЮДИНУ З... МИШЕЮ

Проблема легітимності експериментів із людськими клонами та гібридами стоїть настільки гостро, що засіданнями самих лише державних і академічних комісій тут не обійтися...

Проблема легітимності експериментів із людськими клонами та гібридами стоїть настільки гостро, що засіданнями самих лише державних і академічних комісій тут не обійтися. Тим більше що самі вчені поки що не в змозі дійти консенсусу з цього питання. Це наочно продемонструвала неофіційна зустріч дев’яти провідних американських і канадських фахівців у галузі клонування, організована американським ембріологом Алі Бріванлоу за підтримки Нью-йоркської академії наук і університету імені Рокфеллера.

Мета зустрічі — ухвалити рішення щодо можливості створення гібрида людини і... миші. Цей проект вважається дуже багатообіцяючим у плані профілактики та боротьби з багатьма нині невиліковними захворюваннями, як, наприклад, рак, хвороба Паркінсона, серцево-судинні патології та багато інших. Необхідні для експерименту ембріональні стовбурні клітини людини цілком можуть бути вирощені в організмі лабораторних мишей.

З погляду технології, особливих складнощів у отриманні гризунів, здатних виробляти клітини людського мозку чи ж людські сперматозоїди і яйцеклітини, не передбачається. Однак наскільки ці химери прийнятні з етичної точки зору? Особливо коли припустити можливість випадкового спарювання миші, котра продукує людські сперматозоїди, з мишею, котра продукує людські яйцеклітини. Принаймні саме на таку можливість вказав один із учасників зустрічі, Ірвінг Вайссман, фахівець зі стовбурних клітин із Стенфордського університету. Так і не дійшовши спільної думки, експерти зробили висновок, що рішення про припустимість таких експериментів можуть прийматися лише на основі широких суспільних дебатів.