Національна колекція нехвороботворних мікроорганізмів Інституту мікробіології та вірусології НАН України налічує понад 20 тисяч штамів. Користуючись ними, вчені одержують високоефективні антибіотики та вітаміни, лікарські препарати, створюють дієтичні продукти харчування з цілою низкою цінних лікувальних властивостей.
Один з таких продуктів — геролакт, кисломолочний напій, що містить незамінні біологічно активні речовини, зокрема білки, вітаміни, органічні кислоти, кальцій, фтор та інші. Напій дуже корисний для дітей і дорослих, особливо для людей похилого віку: він нормалізує обмін речовин в організмі, поліпшує травлення, зменшує вміст холестерину в крові. Тож не дивно, що ліцензію на його виробництво придбали Данія і Південно-Африканська Республіка.
Нещодавно київські мікробіологи у співдружності з науковцями Інституту геронтології та Українського державного університету харчових технологій створили ще один кисломолочний продукт. Він отримав назву лактогеровіт. Молодший брат геролакту так само приємний на смак, а головне — поліпшує вуглеводний обмін, нормалізує мікрофлору травного тракту, нейтралізує шкідливі азотисті сполуки, які потрапляють до організму людини з водою і деякими овочами, знижує рівень холестерину, діє як радіопротектор.