UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГЕНЕТИЧНО МОДИФіКОВАНА ПАНіКА

Нові сільськогосподарські культури, створені із застосуванням останніх досягнень генної інжене...

Автор: Оксана Приходько
Нові сільськогосподарські культури, створені із застосуванням останніх досягнень генної інженерії і здатні врятувати нашу планету від голоду і злиднів, поки що породжують справжню фобію в найбільш розвинених країнах. Цьому значною мірою сприяв скандал, що розгорівся недавно у Великій Британії. Як стало відомо, британо-голландська компанія Advanta помилково відвантажила своїм замовникам невеличкі домішки генетично модифікованого рапсу. Домішки були незначні — не більше 1 відсотка від загальної кількості насіння, проте політичні сходи цього насіння виявилися надзвичайно могутніми.

Британців вкрай обурив не тільки той факт, що генетично модифіковані рослини, нешкідливість яких для людей і для навколишнього середовища все ще ставиться під сумнів, безконтрольно культивувалися з 1998 року фермерами, які нічого не підозрювали, але і тим, що британське міністерство сільського господарства, яке довідалося про подію ще в середині квітня, ніяк на неї не відреагувало. Прикметно, що представники компанії, що спровокувала цей скандал, дізналися про те, що частина їхнього насіння генетично модифіковано тоді ж, і відповідальність за це порушення лежить на їхньому канадському партнерові.

У Північній Америці рапс — надзвичайно популярна культура, оскільки з його насіння одержують смачну і корисну олію з низьким вмістом насичених жирів. Генетично модифікована культура вирізняється підвищеною стійкістю до гербіцидів і її частка в загальних посівах достатньо висока. У Європі мода на рапс тільки почала набирати силу, хоча в Англії площа посівів цієї культури за останні два десятиліття збільшилася в 10 разів і досягла значних розмірів. Зате у Франції і Швеції, де, за приблизними оцінками, більше тисячі фермерів могли висіяти генетично модифіковане насіння, лунають вимоги знищити всі посіви новомодної культури. Національні міністерства сільського господарства намагаються переконати громадськість, що необхідності в таких діях немає, оскільки ніякого шкідливого впливу в жодній із країн поки не зареєстровано.

Проте в британській пресі образ непереможного бур’яну, що задушив через незаконне генетичне вдосконалення всю культурну рослинність острова, став уже достатньо популярним.

Оксана ПРИХОДЬКО за матеріалами закордонної преси