UA / RU
Підтримати ZN.ua

А переможці хто?

Завершився I Український конкурс науково-популярних статей «Наука та інновації — суспільству», що стартував у травні нинішнього року...

Завершився I Український конкурс науково-популярних статей «Наука та інновації — суспільству», що стартував у травні нинішнього року. Його підсумки було підбито 3 грудня 2004 року у Києві. Оргкомітет конкурсу оголосив імена шести переможців — лауреатів першої, двох других і трьох третіх премій.

Перше місце. Стаття «Український бренд на світовому ринку Hi-Teck». Її автор — журналіст із Харкова Валентина Гаташ — присвятила свою роботу створенню нових функціональних матеріалів — пластмасових сцінтиляторів. Нововведення, розроблене спеціалістами Харкова, застосовується в багатьох міжнародних проектах.

Друге місце. Стаття «Мільйон троянд з однієї клітини». Автор — журналіст із Києва Тетяна Галковська розповіла про унікальну технологію, розроблену вченими Києва, котрі навчилися вирощувати з клітини дорослої рослини нові клітини, тканини, органи рослин і цілі організми. Нововведення дозволяє не лише вирощувати екзотичні рослини, а й змінювати їхні властивості.

Стаття «Довголіття: XXI століття». Її автор Ірина Осипова з Києва тимчасово не працює. Тема її матеріалу актуальна завжди — це природне бажання кожної людини жити довго і при цьому зберегти здоров’я до глибокої старості. Як цього досягти? Відповідь дають викладені в матеріалі результати досліджень українських геронтологів.

Третє місце. Стаття «Телескопи дивляться...у глиб Землі». Її автор — астроном із Криму, кандидат фізико-математичних наук Олександр Вольвач. Вчений розповідає про те, як спеціалісти відстежують рух материків за допомогою мережі радіотелескопів на різних континентах. Таким чином можна визначити місця активних тектонічних процесів на нашій планеті.

Стаття «Нова зброя проти невидимого ворога». Її автор Оксана Зінченко — науковий працівник із Одеси. Одна з насущних проблем сучасної медицини — стійкість до антибіотиків багатьох небезпечних для людини мікробів. Тому потрібні нові засоби боротьби з інфекційними захворюваннями. Одеські вчені знайшли сполуки, здатні вбивати стійкі до антибіотиків бактерії.

Стаття «Щоденник одного винаходу, або Десять днів одного року». Автор, доктор хімічних і кандидат фармацевтичних наук Олександр Чувурін із Харкова присвятив її проблемі розробки нових фармпрепаратів для боротьби з діабетом. Він розповів про процес розробки оригінального синтетичного препарату, котрий стимулює відновлення тих клітин в організмі людини, що виробляє інсулін.

Спеціальні призи заснували організації — партнери конкурсу: Міністерство освіти та науки України, Український антарктичний центр, корпорація «Квазар-Мікро», російські журнали «Что нового в науке и технике» та «Химия и жизнь».

Організатори конкурсу — Національна академія наук України, Науково-технологічний центр України, Британська рада, технологічні парки України, центр «Харківські технології», Харківський національний університет ім. В.Каразіна, тижневик «Дзеркало тижня», агентство ІнформНаука — вітають усіх переможців I Українського конкурсу науково-популярних статей «Наука та інновації — суспільству»!

Надіслані на конкурс статті розміщено на сайті: www.nauka-info.com.ua, де їх можуть прочитати всі бажаючі.