UA / RU
Підтримати ZN.ua

Валютний ринок уже відкрився, фондовий — ще спить

Уже третього січня комерційні банки почали перші в нинішньому році торги гривнею проти долара і навіть трохи знизили курс...

Уже третього січня комерційні банки почали перші в нинішньому році торги гривнею проти долара і навіть трохи знизили курс.

Уранці торги відкрилися на останніх курсових значеннях минулого року — 5,4345 грн./дол., проте на ринку швидко став відчуватися брак доларів.

У результаті до обіду гривня опустилася до позначки 5,4350. Ринок почав чекати інтервенції Національного банку для її підтримки...

«Певне, експортери сплять більше від імпортерів. Магазини, де торгують імпортом, працювали вже вчора, а експортні підприємства, мабуть, вирішили виконати рекомендації уряду», — сказав у середу начальник відділу конверсійних операцій ПУМБу Юрій Сахаров.

Як повідомляло агентство «Українські новини», уряд рекомендував усім компаніям зробити цей тиждень (між святом Нового року й Різдвом) повністю вихідним. І сам так зробив: у всіх міністерствах і комітетах залишилося лише кілька чергових чиновників, Кабмін не видає ніяких постанов.

Приклад із влади бере й фондовий ринок. Менеджери фондових компаній і банків прийшли в офіси, але не проводять операцій ні з акціями, ні з державними облігаціями.

«Рік почався, однак ринок держпаперів як був мертвий, так і залишився», — говорить скарбник банку «Аваль» Едуард Розенблат.

На найбільшому майданчику торгівлі акціями — ПФТС —вихідні триватимуть до 9 січня. А самостійно торговці акціями спекулювати не хочуть.

«Брокери ще сплять. Українські позиції відпочивають», — сказав директор фондової компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін. Він вважає, що торгівля почнеться тільки після Різдва.