UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд продасть одного з найбільших виробників титанової сировини у світі

Разом з ще одним об'єктом на велику приватизацію базова вартість складе 5 млрд грн

Уряд ухвалив умови продажу державного пакету акцій “Об'єднаної гірничо-хімічної компанії”. Уряд володіє 100% акцій “ОГХК”. Також визначено вартість, нижче якої не будуть продавати державний “Готель “Україна”. “Стартова ціна підприємства «Готель “Україна”» визначена в розмірі 1 млрд 47 млн 637 тис. 152 грн. Стартова ціна АТ «ОГХК» – 3 млрд 899 млн 358 тис. грн”, – зазначає Міністерство економіки України.

Читайте також: Готель “Україна” в центрі Києва хочуть продати за 2,2 мільярда гривень

За повідомленням Мінекономіки 15 липня, Фонд державного майна України проведе засідання аукціонних комісій по згаданих об'єктах, які мають бути приватизовані. За результатами засідання аукціонних комісій будуть опубліковані повідомлення про аукціони з приватизації.

ОГХК та готель “Україна” – особливості продажу  

Відповідні активи реалізуються лише після рішення уряду, оскільки вони відносяться до так званої великої приватизації. Зокрема, державний готель “Україна”, розташований у центрі Києва, має 365 номерів, 8 конференц-залів, бізнес-центр, ресторан та інші об'єкти інфраструктури. За затвердженими урядом умовами реалізації майна новий власник має зберегти основний вид діяльності підприємства, тобто надання готельних послуг.

“Об'єднана гірничо-хімічна компанія” є найбільшим в Україні підприємством та одним з найбільших у світі підприємств з видобування і збагачення титанової руди. У складі цієї компанії – гірничо-металургійний комбінат та гірничо-збагачувальне підприємство. Серед умов приватизації не тільки збереження напрямку діяльності підприємства, але й обов'язкова інвестиція в його розвиток у розмірі не менше 400 млн грн, а також сплата боргів.

Ціну на об'єкти приватизації не зменшуватимуть – воєнний стан  

Міністерство економіки також наголошує, що під час дії воєнного стану повторні аукціони зі зниженням стартової ціни не будуть проводитися. Тому заявлена вартість об'єктів є мінімальною, яка може бути для укладення договору між державою і новим власником.

Нагадаємо, ще до широкомасштабного вторгнення, 31 серпня 2021 року, із 18 потенційних покупців “Об'єднаної гірничо-хімічної компанії” (включаючи 12 іноземних), лише 3 дійшли до участі в аукціоні, 2-м з яких було відмовлено через подання неповних пакетів документів.