UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на добрива в Україні зростає: як цьому сприяє митниця

Перед сезонним затишшям зростає ціна на карбамід, що викликано особливостями митних процедур в Україні.

Імпортери карбаміду, що ввозиться із середини травня в Україну, отримали неприємний сюрприз від української митниці, про який пише «Інфоіндустрія» у Тelegram. Там виникли питання до митної вартості продукції після кількох більш ранніх поставок.

Читайте також: Три роки без контрабандистів та обіцяні триста мільярдів у бюджет. Чи стала митниця годувальницею бюджету?

Посилаючись на неофіційні вказівки від уряду, вони не розмитнюють карбамід за цінами нижче 340 доларів США/т, CFR-порти України, походженням з Туркменістану, та 347 доларів США/т, CFR – походженням з Азербайджану. З цієї ціни сплачується мито та ПДВ.

Читайте також: Митниця визначила хто найбільше привозить в Україну та куди найбільше експортують

При цьому реальні контрактні ціни складали в травні 305-308 доларів США/т, FOB-Трабзон (Туреччина), що відповідає 325-326 доларів США/т, CFR.

«Цікаво, що після низки угод за низькими цінами, ринкові ціни вже починають поступово підніматись», - відзначають експерти «Інфоіндустрії».

Раніше ми писали про те, що між ціною на газ у ЄС та вартістю добрив в Україні є зв’язок. Там зауважують, що ціна добрив збільшилась на 5,5-6%, причому з лютого вона не змінювалась. Завантаження заводів значно впало – в Україні працює тільки «ЧеркасиАзот», його завантаження по нітрату амонію складає 25%. При виготовленні азотних добрив в Україні використовують великі обсяги газу.