UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мита на вивіз сировини з України тепер рахуватимуть по-новому: Рада прийняла закон

Занизити вартість сировини нижче, аніж на біржі, тепер не вийде.

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №8274 про  встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України, який має зупинити практику штучного заниження мита, повідомив  заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Так, законом передбачено, що для тих видів сировини, на які встановлені вивізні мита у відсотках, розмір мита буде визначатись на основі котирувань на відповідні товари на міжнародних товарних біржах.

Зокрема в обґрунтуванні до закону йшлось про те, що держава втрачає «мільярди гривень вивізного мита» через заниження митної вартості товару.

«Зараз нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді - в 10 разів. Наприклад, тонна брухту міді коштує біля 10 тис. доларів, а ціну вказують 1 тис. дол., і мито сплачують з однієї тисячі, а не з десяти тисяч. Цим вони крадуть кошти у бюджету ( = у армії), а також лишають українські переробні підприємства затребуваної сировини. Тільки на прикладі міді втрати бюджету складають до 2 млрд грн на рік», - пояснив Кисилевський.

Також норма закону має зупинити надмірний вивіз сировини з України, стимулювати розвиток переробної промисловості  та нормалізувати ціни на внутрішньому ринку.

Тепер адвалорні (відсоткові) ставки вивізного мита в Україні будуть встановлені на насіння олійних культур, брухт кольорових металів і шкіряну сировину. Згідно з статистикою Держмитслужби, понад 70% таких товарів вивозяться за заниженими цінами.

Тепер, якщо у документах буде вказана вартість, нижча від котирувань на міжнародних біржах, для розрахунку мита буде братись ціна біржі.

Норма діятиме до кінця 2025 року.