UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запас продуктів: що варто мати вдома перед важкою зимою

Їх можна придбати вже зараз.

Через ракетні удари Росії, влітку українці знову жили в умовах тривалих відключень світла. Взимку та восени вони можуть повернутися, тож варто підготуватися до цього складного періоду завчасно.

Читайте також: Важка зима: які необхідні речі слід купити вже зараз

Видання «Апостроф» розповіло, які продукти варто купити на випадок зимового блекауту.

Влітку під час відключення електрики однією з головних проблем був холодильник, якщо немає можливості підключити його до джерела енергії. Але взимку такої проблеми як раз і не буде. Адже навіть без лютих морозів більшість продуктів спокійно «перезимують» на балконі.

Зі вмістом морозилки складніше. Але якщо її не відкривати, вона зможе утримувати холод протягом доби. Для більшого ефекту варто покласти в кожне відділення морозильної камери по одній-дві пластиковій пляшці, наповненій водою – це допоможе довше зберегти холод.

Варто подумати і про те, які продукти повинні бути в будинку. Рекомендується зробити запас, в першу чергу, продуктів, що не швидко псуються. Це можуть бути тушонка та інші консерви, сухі супи. Також підійдуть крупи, однак потрібно розуміти, що на відміну від тих же супів, які можна просто залити окропом, приготування рисової або гречаної каші потребує часу. А з цим можуть виникнути проблеми, якщо в будинку електрична, а не газова плита.

У такому разі корисними можуть виявитися переносні газові плити та газові пальники. Очевидно, що без світла зайвим виявиться електрочайник. Але, можливо, у когось у коморі чи на антресолях завалявся звичайний чайник, що розігрівається на газовій плиті. У крайньому випадку воду закип'ятити можна і у каструлі.

У будинку також має бути запас солі та цукру. Добре, коли є мед, варення, горіхи – вони досить ситні, і їх не потрібно готувати. Щоправда, багато їх теж не з'їси, але принаймні і голодним не залишишся.

Навряд чи вдасться накопичити багато хліба – хіба що покласти його в морозилку, бо інакше він просто зіпсується. А ось зробити запас сухарів має сенс. Також можна запастись печивом (але важливо стежити за терміном зберігання). Ну і звичайно ж, має бути запас води – як питної, так і технічної.

Іноді потрібно зберегти продукти не лише у холоді, а й у теплі. А для цього добре використовувати термоси та інший термопосуд.

Нагадаємо, інструктор з виживання, керівник спеціалізованої школи «Білі вовки» Сергій Білоус розповів, що необхідно купити вже зараз, щоб підготуватись до зими.