UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захист від правця: як запобігти захворюванню

Рекомендації дали у ЦГЗ.

Правець є небезпечною інфекційною хворобою. Він вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як захиститися від правця.

Читайте також: В Україні змінили рекомендації щодо вакцинації COVID-19

Як відбувається інфікування правцем

У ЦГЗ підкреслили, що збудник правця (бактерія Clostridium tetani) потрапляє в організм людини з ґрунту та екскрементів тварин через:

Від людини до людини правець не передається. Обробка рани антисептиками не вбиває цієї бактерії.

«Ризики смерті від правця, навіть з отриманням медичної допомоги, можуть сягати 80 %», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Захворюваність на кір зросла за рік у шість разів – МОЗ

Головні симптоми правця

Фахівці зазначили, що на 3-21 день після інфікування правцем можуть з’явитися такі симптоми:

У ЦГЗ наголосили, що при появі перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Які ускладнення може викликати хвороба

Правець є небезпечною хворобою та може викликати ускладнення. Так, внаслідок правця може виникнути пневмонія, емболія легеневої артерії (закупорка легеневої артерії згустком крові).

«Ймовірність настання смерті залежить від своєчасного та правильного лікування, віку та загального стану здоров’я хворої людини. Без належного лікування ймовірність смерті майже стовідсоткова», – пояснили у ЦГЗ.

Як захиститися від правця

Фахівці пояснили, що найефективнішим методом профілактики правця є щеплення вакциною, яка діє одночасно проти трьох інфекційних хвороб: кашлюку, дифтерії, правця. Вона входить до Національного календаря профілактичних щеплень.

Українці можуть безкоштовно отримати щеплення проти правця. Для цього слід звернутися до до сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. В усіх регіонах України є достатня кількість якісних вакцин від правця для всіх.

Дітей починають вакцинувати проти правця ще у грудному віці: перші три дози вакцини АКДП вводять у 2, 4 і 6 місяців життя відповідно. У 18 місяців проводиться перша ревакцинація. Наступні ревакцинації здійснюються в 6 і 16 років (а далі — кожні десять років).

У випадку, якщо дитина пропустила щеплення проти правця, все одно треба вакцинуватися.

«Як саме — пояснить ваш сімейний лікар, який знає алгоритм безоплатної вакцинації залежно від кількості отриманих щеплень у різний вік. Порядок вакцинації дітей до і після 7 років трохи різний, але захист вакциною однаково надійний, якщо кількість доз та інтервал між їхнім введенням дотримано правильно», – пояснили у ЦГЗ.

Читайте також: Медична довідка для школи: де її отримати

Дорослі, які не були вакциновані проти правця або не знають свій вакцинальний статус, також мають зробити щеплення.

«Якщо ви не знаєте своїх даних про щеплення проти правця, звертайтеся до сімейного лікаря і він призначить вам графік безоплатної вакцинації, так щоб через сім місяців після її початку ви мали всі три дози первинного вакцинального комплексу», – йдеться у повідомленні.

Чи лікується правець

У ЦГЗ зазначили, що у разі потрапляння бруду в рану або поріз, травмування гострими предметами, уламками деревини, слід звернутися по медичну допомогу.

Якщо немає симптомів, але медичний працівник вважає, що у людини може виникнути правець, водночас від останньої вакцинації проти правця минуло більше п'яти років, лікар має очистити рани та зробити ін'єкцію протиправцевого анатоксину.

«Якщо у вас є симптоми правця, лікування надаватимуть у відділенні інтенсивної терапії», – резюмували у ЦГЗ.

Раніше ми писали, які щеплення треба робити повторно дорослим та дітям.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!