UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: як дізнатись, чи введені вони

Роз'яснення дали у компанії YASNO.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні тривають бойові дії. Ракетні удари ворога пошкоджують об'єкти критичної інфраструктури та житлові будинки мирних мешканців. Через пошкодження енергосистеми, у частині областей вже відбуваються планові відключення світла. У компанії YASNO розповіли, як дізнатися, чи є зараз відключення і якщо є, то яке.

У компанії зазначили, що зараз діють стабілізаційні та екстрені відключення. Який тип відключень і коли він застосовуватиметься залежить від одного фактору – наскільки великий дефіцит електроенергії у системи. 

Читайте також: Відключення світла: які вони бувають

«Якщо дефіцит дуже великий і енергетики не в змозі його збалансувати, то запроваджуються екстрені відключення. Як було сказано вище, про них попереджають за кілька хвилин і вони можуть бути тривалими. Якщо дефіцит є, але у пікові години – вранці та ввечері – то застосовуються стабілізаційні відключення за графіками», – йдеться у повідомленні.

Експерти зазначили, що про те, що відбуватиметься зі світлом завтра, попереджають ввечері заздалегідь офіційні джерела, що дотичні до роботи енергосистеми.

Зазвичай, це прогноз, який будується на кількох факторах: рівень дефіциту, рівень імпорту електроенергії з Європи, температура на вулиці, активність роботи станцій на ВДЕ.

Інформацію про відключення світла можна отримати на каналах:

Раніше ми писали, як можна зарядити смартфон, коли немає світла.