UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: у НСЗУ розповіли про правила відповідального вживання антибіотиків

Ці препарати не можна приймати без призначення лікаря.

В Україні, починаючи з 1 серпня 2022 року, придбати антибіотики в аптеках можна лише за електронним рецептом. Резистентність або стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли бактерії, віруси, грибки і паразити більше не реагують на антибіотики.

Фахівці Національної служби здоров'я України (НСЗУ) розповіли українцям, чому необхідно відповідально ставитися до вживання антибіотиків та як це робити.

Читайте також: МОЗ візьме під контроль призначення двох антибіотиків

Правила відповідального вживання антибіотиків

Якщо виникає необхідність у прийомі протимікробних препаратів, то важливо дотримуватися таких правил:

У НСЗУ підкреслили, що коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не потріно слухати людей без медичної експертизи.

«Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря», – йдеться у повідомленні.

Раніше вчені помітили, що навіть у людей, які останнім часом не вживали антибіотики, але живуть у країнах з високим рівнем споживання цих препаратів, штами збудників відрізняються більшою антибіотикорезистентністю, ніж у країнах з низьким рівнем використання антибіотиків.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!