UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як уберегтися від кліщового енцефаліту

Рекомендації дали у МОЗ.

З настанням літа на вулиці з’являється багато кліщів, які можуть переносити небезпечні захворювання. Найпоширенішими з них в Україні є бореліоз, більш відомий, як хвороба Лайма, та кліщовий вірусний енцефаліт. У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я розповіли, як розпізнати та захиститися від кліщового енцефаліту.

Як уберегтися від кліщового енцефаліту

Людина може інфікуватися кліщовим енцефалітом через укус кліща,  рідше – через вживання в їжу сирого молока кіз і корів, які є носіями вірусу.

Читайте також: Після укусу кліща: як розпізнати хворобу Лайма

«Енцефаліт – це запалення головного мозку, що як наслідок, може  призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу», – наголосили у МОЗ.

Щоб уберегтися від кліщового енцефаліту, необхідно завчасно вакцинуватися. У відомстві пояснили, що це щеплення поки не входить до пакета гарантованих НСЗУ медпослуг. Можна придбати вакцину власним коштом.

Як вакцинуватися від кліщового енцефаліту

Вакцина проти кліщового енцефаліту зареєстрована та доступна в Україні у низці аптек та клінік. Є вакцина для дорослих та для дітей. Людина має отримати три дози вакцини.

«Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою 1-3 місяці, між другою та третьою – 5-12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через 3 роки, наступні – кожні 5 років після останньої бустерної дози», – пояснили у МОЗ.

Вакцинація проти кліщового енцефаліту потрібна людям, які перебувають на природі: військові, лісники, туристи, рибалки.

Читайте також: Сезон активності плазунів відкритий: що робити при укусі змії

Коли потрібно робити щеплення

У МОЗ зазначили, що кліщовий енцефаліт має сезонність – зустрічається з ранньої весни й до пізнього літа.

Вакцинуватися проти кліщового енцефаліту рекомендовано або ранньою весною, але не пізніше двох тижнів до активного етапу в життєдіяльності кліщів або передбачуваної поїздки в місця, де ризик зараження найвищий.

Влітку багато людей страждають від укусів комарів. Вони можуть викликати не лише неприємні відчуття, але й можуть стати причиною алергічної реакції. Нагадаємо, як захистити себе і дітей від комарів та які засоби можна для цього використовувати.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!