UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світло та тепло: як підготуватися до важкої зими

Експерти дали кілька важливих порад.

Війна, яку розпочала Росія, триває. Цієї зими ворог знову буде намагатися залишити українців без світла та опалення. Видання «Апостроф» розповіло, як підготуватися до цього складного періоду.

Читайте також: Важка зима: які необхідні речі слід купити вже зараз

Взимку 2022-2023 особливою популярністю користувалися генератори, ціни на які значно зросли. Проте минулої зими попит на них і, відповідно, ціни, впали в кілька разів (наприклад, бензиновий 5-кіловатний генератор подешевшав із 50-70 тисяч гривень до 15-20 тисяч гривень). Тоді через непотрібність генератори почали масово продавати.

Однак генератори не рекомендують використовувати у домашніх умовах. Вони виділяють шкідливі речовини, що не рідко викликає кашель і головний біль, а також провокують захворювання серцево-судинної та дихальної систем. Саме тому їх часто розміщують не в кімнаті, а на балконі. Але це теж не найвдаліший варіант, оскільки були випадки, коли генератори вибухали, завдаючи шкоди життю та здоров'ю людей, а також матеріальних збитків, у тому числі й сусіднім квартирам.

Безпечніший варіант – поставити генератор на вулиці перед будинком, але тоді за ним потрібно постійно стежити, адже з'являється велика ймовірність його крадіжки. Також використання дизельного чи бензинового генератора – це дуже дорого. За тривалої відсутності світла щоденні витрати домогосподарства можуть становити близько 100 гривень.

Іншим варіантом безперебійного енергозабезпечення є зарядна станція. Такі станції можуть коштувати від 5000 до кількох сотень тисяч гривень. І якщо перші дозволять користуватися протягом кількох годин, наприклад, комп'ютером (а ось підтримувати роботу холодильника вони вже не зможуть), то другі дадуть можливість квартирі існувати в автономному енергетичному режимі добу, а може й більше. Єдине, будь-які зарядні станції все одно доведеться заряджати, а для цього хоч іноді має бути електрика.

Зараз багато хто рекомендує встановлювати на будинках – причому не лише приватних, а й багатоквартирних – сонячні батареї. Для власників квартир найпростіший варіант – розмістити таку батарею на балконі. Але вона не вирішить повністю проблему енергопостачання на час вимкнення світла.

«Сонячна панель може працювати і взимку, але її ефективність буде мінімальною. Взимку вона дає приблизно в сім разів менше електроенергії, ніж улітку. Якщо до панелі прибудований накопичувач, то, можливо, якась буде користь від неї і взимку. Але сказати, що сонячна батарея стане панацеєю від перебоїв електроенергії в зимовий час, я думаю, було б великим перебільшенням»,- розповів директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

Також треба підготуватись до проблем з опаленням.

На цей випадок обов'язково має бути теплий домашній одяг. В ідеалі також мати термобілизну, бажано декілька комплектів. У будинку також повинні бути теплі ковдри, найкраще з розрахунку по кілька штук на людину.

Також потрібно максимально утеплити житло – стіни, вікна, двері. У панельних будинках проблемними є кути на стиках будівельних блоків, тому дуже бажано закласти наявні щілини.

Можливо, хтось вирішить на зиму виїхати за місто. Вважається, що там простіше пережити холод, оскільки багато що працює в автономному режимі. Генератор можна поставити у дворі на безпечній відстані від будинку. А топити, на відміну від квартири у місті, можна вугіллям чи дровами.

В містах є «пункти незламності», де можна відігрітися та зарядити гаджети. На крайній випадок, завжди можна вийти у двір і приготувати собі – та іншим – їжу на імпровізованому вогнищі, як у поході. А заразом погрітися. Принаймні так рятувалися у перші місяці війни жителі населених пунктів, які ворог своїми обстрілами залишив не лише без електрики, а й без опалення, води та газу.

Нагадаємо, як зробити запаси на зиму та які продукти потрібно купити вже зараз.