Багато хто з нас полюбляє солодкі та стиглі кавуни. В цей час починають з’являтися перші ягоди, і з’являється велика спокуса їх купити. Видання «УНІАН» підготувало поради, які допоможуть вибрати стиглий кавун та перевірити його на вміст нітратів.
Чи можна купувати ранні кавуни
Ранні кавуни небезпечні тим, що в них може бути багато нітратів. Тому до початку сезону - а саме середини серпня - краще ягоду не купувати. Якщо ж вирішили взяти, то повинні розуміти, чим небезпечні такі ласощі.
Справа в тому, що ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Нітрати є у всякій ягоді, але допустимий рівень - 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вище - кавун їсти не можна.
Також якщо вибирати між українською та імпортною ягодою, то краще віддавати перевагу рідній. Імпортні кавуни для кращого транспортування покривають воском і спеціальними засобами, а також зривають незрілими, щоб вони витримали довгий шлях - тобто, виходить, що кавун дозріває вже в дорозі.
Як вибрати стиглий кавун
Колір
Кавун повинен бути яскраво- або темно-зеленого кольору, з контрастними, яскравими смужками. Якщо малюнок розмитий - це може говорити про нітрати. Уникайте кавунів з блідою або пожовклою шкіркою - вони незрілі.
Земляна пляма - бік, на якому кавун лежав на землі - має бути жовтого або оранжевого кольору.
Розмір
Якщо берете ранню ягоду, вибирайте невеликого розміру - у великих більше нітратів, і вони можуть бути незрілими. На початку серпня краще купувати кавун не більше 4 кг, ближче до кінця серпня - можна вибрати більший
Зовнішній вигляд
На ягоді не повинно бути тріщин, вм'ятин, порізів, проколів. Якщо порушена цілісність, то таким кавуном можна отруїтися. Іноді ягоду проколюють недобросовісні аграрії - з метою збільшити вагу кавуна і пофарбувати м'якоть.
Також ягода повинна бути правильної форми, можлива лише невелика деформація з одного боку. Якщо у кавуна дивна форма і горбиста поверхня, то цілком ймовірно, що ця ягода стала мутантом через небезпечні речовини.
Проведіть нігтем по шкірці - повинен залишитися слід і з'явитися легкий трав'янистий запах.
Звук від стуку
У стиглого і солодкого кавуна звук при постукуванні буде гучним, як від барабана. Якщо звук глухий - ягода перезріла, якщо дзвінкий - не дозріла.
Хвостик
Якщо хвостик сухий (але не пересохлий) - кавун стиглий, товстий і зелений - ягода не дозріла
Як перевірити наявність нітратів в кавуні вдома
Є три ознаки, за якими можна визначити наявність нітратів в ягоді, розрізавши її:
- подивіться на зріз - якщо він гладкий і дзеркальний, то, швидше за все, кавун з «хімією»; у хорошій ягоди зріз цукристий і дрібні крупинки м'якоті;
- зверніть увагу на прожилки - жовтого або оранжевого кольору також говорять про великий вміст нітратів; в якісному кавуні прожилки білого кольору;
- опустіть шматочок кавуна в воду - якщо вона відразу забарвиться в яскравий колір, то кавуну допомогли «дозріти», і їсти такий не варто; якщо вода злегка помутніє і стане рожевою - все в порядку.
Є також способи обрати смачну диню. Для цього існують деякі лайфхаки.